Dusko Gojkovic - photo Stanislav MilojkovicPROJEKAT: “GRAD GOST: CIRIH” u klubu Moods 15. januara

 

Posle izuzetno uspešnog predstavljanja beogradskih umetnika u Ljubljani krajem novembra 2010, Dom omladine Beograda već u januaru 2011. godine nastavlja svoj projekat međunarodne kulturne saradnje “Grad gost”.

Ovoga puta grad domaćin je Cirih (Švajcarska), a publici u klubu Moods (www.moods.ch) predstaviće se legendarni jazz muzičar srpskog porekla Duško Gojković i književnica Melinda Nađ Abonji, poreklom iz Srbije, koja živi i radi u Švajcarskoj.

Moods važi za jedan od najboljih evropskih jazz klubova, a nalazi se u postmodernom umetničkom kompleksu Schiffbau, u zapadnom delu Ciriha koji je poznat kao umetnički centar grada. U ovom renomiranom klubu svirali su neki od najpoznatijih svetskih jazz izvođača, a njihov program uvek prati najnovija stremljenja na jazz sceni.

Povezana vest:  Srpsko narodno pozorište i ovog leta na točkovima

Duško Gojković & Belgrade Summit Octet

Duško Gojković nastupiće sa sastavom Belgrade Summit Octet, u kojem sviraju beogradski muzičari mlađe i srednje generacije: Dragoslav Freddie Stanisavljević (truba, fliglhorna) koji ujedno i predvodi sastav, Novak Mijović (truba, fliglhorna), Ivan Ilić (trombon),  Kristijan Mlačak (tenor saksofon), Bojan Vukelić (bariton saksofon), Filip Bulatović (klavir), Ivan Maksimović (kontrabas) i Aleksandar Cvetković (bubnjevi). Repertoar koji će izvesti u Cirihu čine kompozicije sa Gojkovićevog aktuelnog albuma “Five horns and rhythm unit” (ENJA RECORDS). Ovaj album u Srbiji je objavljen pod naslovom “Summit Octet” (B92) i bio je jedan od nabolje prodavanih CD izdanja u Beogradu prošle godine, a Gojković ga je snimio oktobra 2008. godine sa internacionalnim sastavom baš u Beogradu. Sa ovim sastavom nedavno je održan veoma uspešan koncert pred domaćom publikom u Beogradu u pozorištu “Boško Buha”. Sastav muzičara sa kojima Gojković nastupa svakako je izbor kojim Beograd može da se ponosi.

Povezana vest:  Autorka bestselera Sobarica Nita Prouz predstavila svoju knjigu u Beogradu

Duško Gojković se pojavljuje i ovog puta u ulozi vođe sastava, soliste, kompozitora (većina numera su njegove originalna dela) i aranžera (svi aranžmani su Gojkovićevi i originalno napisani za ovaj sastav). Ovim programom Gojković elegantno prolazi kroz sve stilove tipične za njegov opus: od klasičnog džeza, do kompozicija inspirisanih melodijama Južne Amerike i Balkana. Gojkovićeve poznate teme poput legendarne “Quo Vadis Samba” ili nova numera “Samba Tzigane”, daju poseban pečat aktuelnom programu.

Povezana vest:  Tradicionalni novogodišnji operski gala koncert 13. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu

Melinda Nađ Abonji & Jurczok 1001

Melinda Nađ Abonji, poreklom Mađarica, rođena je u Bečeju, a od svoje pete godine živi u Švajcarskoj, gde je završila studije nemačkog jezika i istorije. Nedavno je za  roman „Tauben fliegen auf“ (“Golubovi uzleću“) nagrađena prestižnom nemačkom književnom nagradom za najbolju knjigu godine na nemačkom jeziku, a ubrzo zatim dobila je i Književnu nagradu Švajcarske za 2010. godinu. Pored toga što se bavi književnošću i muzikom, radi kao docent na Visokoj pedagoškoj školi u Cirihu.

Melinda Nađ Abonji i njen kolega Jurczok 1001, pesnik i muzičar, razvili su nezavisnu umetničku platformu, spoj književnosti i muzike, a ovim programom predstaviće se i u okviru projekta „Grad gost“.