Predstava „Kišne kapi na vrelom kamenju“ u režiji Juga Ðorđevića biće premijerno izvedena 20. februara na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, kada će biti obeležen dan tog važnog beogradskog teatra, najavaljeno je na konferenciji za medije.

U predstavi nastaloj prema tekstu Rajnera Vernera Fasbindera igraju Pavle Pekić, LJubinka Klarić, Aleksandar Vučković i Iva Ilinčić.

Fasbinder je kultni filmski i pozorišni reditelj, dramski pisac, glumac, esejista, jedan od pokretača nemačkog novog talasa.

Fasbinderova karijera trajala je svega dvadeset godina, ali je za to vreme snimio 40 filmova, napisao 24 pozorišna komada i generalno obeležio jedno vreme, dotičući teme o kojima se malo ko usuđivao da govori.

Reditelj Jug Đorđević 

„Rajner Verner Fasbinder danas je istinitiji i provokativniji od vremena u kome je stvarao, a stvarao je u periodu velikih svetskih promena, revolucija i ratova. Ostao je upamćen kao autor koji je znao da u svojim radovima prepozna i anticipira probleme koji se često karakterišu kao tabu teme“, kaže reditelj Jug Ðorđević.

Povezana vest:  „Tamo dole" Bila Brajsona od petka 31. januara u prodaji

Kako Ðorđević napominje, prvobitno je premijera prestave „Kišne kapi na vrelom kamenju“ bila zakazana za novembar, ali je otkazana zbog pooštravanja epidemiloških mera u Srbiji.

„Bili smo spremni i u novembru, a eto, sada smo u „neizdržu“ na koji će način publika da prepozna i prihvati ono što smo radili. Nadam se da će sve što smo pripremili na pravi način komunicirati sa publikom u pozorištu“, kazao je Ðorđević.

Siže Fasbinderovog komada je, prema Ðorđevićevim rečima, čini veza između dva muškarca, zapravo ljubavni četvorougao, jer obojica imaju paralelne veze.

„Na kraju se taj celi kvartet spaja i rezultira određenim događajima. Taj Fasbinderov siže smo mi pretvorili u predstavu uz pomoć specijalnog mehanizma pozorišnog stvaranja“, kazao je Ðorđević i zahvalio se Beogradskom dramskom pozorištu što mu je omogućilo rad na tako zanimljivoj predstavi.

Povezana vest:  „Slušaj! Kako usavršiti komunikaciju“ Dejla Karnegija u prodaji

Ljubinka Klarić naglašava da još nije svesna da su napravili predstavu jer je proces reditelja Ðorđevića za nju unikatan pristup stvaranju pozorišnog komada.

„Nikada nisam učestvovala u ovakvom procesu pripremanja predstave. Reditelj je mlad ali je tačno znao šta radi. Neću biti skromna jer znam da smo napravili izuzetnu predstavu“, kazala je Klarić.

Iva Ilinčić takođe hvali rediteljski pristup pripremanju predstave.

„Prvi put radim Fasbindera u pozorištu. Reditelj je smestio tekst komada u vrlo interesantan koncept. Pronašao je pozorišni jezik kojom ta priča može da se ispriča na vrlo specifičan način. Verujem da će se publici dopasti naša predstava jer ima vrlo zanimljivu poruku. Publika će u svakom slučaju morati malo više da uključi mozak nego što je navikla u pozorištu“, kazala je Ilinčić.

Povezana vest:  Maestralna detektivska priča "Sva siročad Bruklina" Džonatana Litema u prodaji

Na pitanje Tanjuga, da li sudski proces u čijem središtu je Miroslav Mika Aleksić, a čiji je jedan od protagonista i mlada glumica, utiče na njene konkretne kreativne potencijale, Ilinčić je kratko odgovorila da ne utiče.

Pavle Pekić naglašava da je Fasbinderov komad u Ðorđevićvoj viziji pomeren u druge okolnosti, u nešto što je nama bliže i što nudi više smisla protagonistima predstave i publici.

„Bio je ovo uzbudljiv projekat u neprijatno doba, ali i jako kreativno. Mogucnost da istražujemo u pozorištu u „zaključano“ doba pandemije u svakom o nas je provocirala nove valere kreacije i to će se u predstavi videti“, kazao je Pekić.

Dramaturgiju potpisuje Tijana Grumić, za scenografiju je zadužena Andreja Rondović, kostimografkinja je Velimirka Damjanović, kompozitor Julija Ðorđević, dok je scenski pokret uradio Damjan Kecojević.

Photo: Antonio Ahel/ATA Images