Procenjuje se da u svetu postoji oko 6.700 jezika. Grad Beč među svojim građanima ima registrovano 181 državljanstvo što podrazumeva raznolike maternje jezike. Prema podacima bečke službe za integraciju i diverzitet 86 odsto Bečlija sa migracionim poreklom prve generacije u svakodnevnom govoru koriste najmanje dva različita jezika, dok trenutno 52 odsto dece odrasta u višejezičnom okruženju.

Povezana vest:  RESONATE 2016 slavi peti rođendan!

Predškolske ustanove su prve obrazovne institucije u kojima počinje razvoj i unapređenje jezika. Učenje nemačkog i maternjeg jezika integrisano je u predškolskim ustanovama u Beču kroz različite projekte i prilagođeno je sposobnostima i interesovanjima dece. Neki od projekata obuhvataju predškolski materijal sa informacijama o različitim kulturama i jezicima, kao i višejezične knjige i časopise. Volonteri za čitanje u predškolskim ustanovama i školama čitaju priče na nemačkom i maternjim jezicima dece kao što su srpski, arapski ili poljski. Dečija biblioteka u 15. becirku nudi skoro 14.000 medija na preko 50 različitih jezika.

Povezana vest:  Knjiga Elif Šafak "10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu" tema Laguninog književnog kluba

„Podržavanje svih dečijih jezika doprinosi jačanju i spoznaji njihovog identiteta kao i građenju pozitivne slike o sebi. To se na kraju odražava na motivaciju dece da nauče novi jezik, nemački“, objašnjava Danijela Kohlar, rukovodilac odseka za predškolske ustanove grada Beča.

Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO proglasila je 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika s ciljem promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti.

Povezana vest:  Roman "Engleski pacijent" nagrađen Zlatnom Bukerovom nagradom

PHOTO: PID / Martin Votava