Naruto koriceStrip verzija „Naruta“ i „Uzumakija“ na Sajmu knjiga

Strip izdavač „Darkvud“ za ovogodišnji Sajam knjiga obradovao je i mlađu čitalačku publiku, kao i tinejdžere izdavanjem tri stripa o mangama „Naruto“ Masaši Kišimota, „One piece“ Eićira Oda i „Uzumaki“ Đunđi Ita.
Kako je rekao Slobodan Jović iz „Darkvuda“, „Naruto’, koji je deci poznat i sa malih ekrana, izašao je na kioscima 15. oktobra, dok će se na kioscima „Uzumaki“ pojaviti 1. novembra, a „One piece“ 15. novembra.
-Veliki je problem bio dobiti prava od izdavačkih kuća ‘Sveiša’ i ‘Šogakukan’, jer Japanci žele da vide kako ćete promovisati njihove zvezde – autore i da ih nećete, možda, na neki način degradirati – ispričao je Jović i dodao da je Srbija „prva mala zemlja koja je dobila najveće naslove od Japanaca“.
Na pitanje kako je privoleo Japance da daju prava na štampanje ova tri stripa, Jović je rekao da je predložio da se „probudi čitalački potencijal kod dece preko onoga što njih interesuje i što im je blisko“.
-Naruta su gledali na televiziji, postojali su albumi sa sličicama sa mangama – objasnio je Jović.
On je dodao da se ovi stripovi štampaju u tiražu od 5.000 primeraka i da se čitaju sa desna na levo.
Jović je naglasio da će ovi stripovi izlaziti dvomesecno, šest meseci, da „Uzumakija“ ima samo tri broja i da će nakon toga pokušti još jednu mangu da dovedu na naše tržište.
Što se reakcija dece tiče, Jović je rekao da su „deca uzrasta 8, 9,10 i 12 godina u delirijumu od sreće zbog ovih stripova“.
Rafael Pene iz izdavačke kuće „Šveiša“ rekao je da je „Darkvud“ imao dobre ideje kako predstaviti stripove mange čitalačkoj publici koje su im se svidele.
On je istakao da mu se sviđa Sajam knjiga u Beogradu i da mu je „impresivno da vidi mangu“ među različitim vrstama knjiga.
-Nameravamo da nastavimo saradnju sa ‘Darkvudom’, jer su to veoma duge serije od oko 60 nastavaka, to su neke od najpopularnijih mangi u Japanu. Ovo je početak priče i veoma smo srećni što smo ovde i nadamo se i da će u narednih par godina stripovi mange biti zastupljeni u Srbiji – istakao je Pene.

Povezana vest:  "Naša moć je u našoj nemoći" - na Kolarcu predstavljena knjiga vladike Grigorija "Nebeska dvorišta"