rijeka hartera 001„REPUBLIKA“ – svetski susret kreativaca iz područja progresivne kulture u Rijeci

Od ovog leta Jadran će biti bogatiji za novi međunarodni događaj. Naime, u Rijeci će se od 18. do 20. jula održati „Republika“, svetski susret kreativaca iz područja progresivne kulture, u području Interneta, digitalne i likovnih umetnosti, video igara, dokumentarnog filma i preduzetništva.
Događaj su danas na konferenciji za medije u Rijeci najavili Bojan Bošković, suosnivač i dugogodišnji generalni menadžer Exit festivala, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke i Ivan Šarar, sekretar za kulturu Rijeke.
„Republika“ je osmišljena kao kombinacija letnјe škole, konferencije i festivala, a u Rijeku će dovesti neke od najkreativnijih i najuzbudljivijih umova današnjice i omogućiti mladima iz regiona i sveta da s njima, i međusobno razmene ideje, iskustva i inspiracije.
„Republika“ će se održati u kompleksu bivše fabrike „Rikard Benčić“ i na brodu Galeb, nekadašnjem Titovom brodu mira.
Ovaj festival kreativnosti obuhvatiće radionice, igraonice, predavanja, prezentacije, instalacije, koncerte i zabavne sadržaje. Trodnevni program „Republike“ sastoji se od šest paralelnih delova. Neke od njih organizuju prestižni svetski festivali kao što su SHARE (Beograd/Bejrut), A MAZE (Berlin/Johanesburg), PAUSE (Melburn), East Doc Platform (Prag), a neki će se premijerno dogoditi upravo na „Republici“ kao na primer, Art Expo Forum – godišnja smotra likovnog stvaralaštva u Hrvatskoj i regionu.
Preduzetničko-tehnološki deo „Republike“ činiće RockPaperStartups (www.rockpaperstartups.me), najveća letnja startup konferencija u Evropi, koja će okupiti mlade preduzetnike iz cele srednje i istočne Evrope. Uz goste poput međunarodnih investicionih fondova Seedcamp i Techstars i vodeće hrvatske tehnološke preduzetnike, program će činiti i niz radionica i predavanja posvećenih sve izraženijoj startup kulturi širom regiona. U sklopu RockPaperStartups, održaće se i Mini Seedcamp Rijeka, takmičenje najboljih evropskih startup projekata u saradnji s vodećim britanskim startup inkubatorom Seedcamp.
Ova manifestacija za cilj ima postavljanje Rijeke kao regionalnog centra kreativnih industrija i evropskog festivalskog centra, stvaranje alternativne edukativne platforme za mlade kreativce i privlačenje novih turista u Rijeku. Prošlost, sadašnjost i jedinstveni geografski položaj Rijeke čine je savršenim gradom za ovakav događaj.
„Republiku“, u saradnji s Gradom Rijekom organizuju neki od ključnih ljudi koji su stajali iza novosadskog festivala EXIT proteklih 13 godina.

Povezana vest:  Dečji roman „Tea sisterke: Avantura na Karibima" Tee Stilton uskoro u prodaji