U subotu, 13. marta u 17 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“ biće izvedena interaktivna, edukativna predstave za decu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“, autora i reditelja Marka Dukića. Ulaz na predstavu je besplatan, uz obaveznu rezervaciju.

Pored predstave, istog dana u foajeu pozorišta održaće se besplatne dramske interaktivne radionica za decu uzrasta od četiri do šest godina u 12 sati i uzrasta od devet do 14 godina starosti u 13 sati.

Izvođenje je deo turneje Nevid teatra iz Banja Luke širom Srbije u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“ koji je implementiran u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije.

Turneja obuhvata 10 gradova Srbije: Smederevo (Kulturni centar Smederevo, 27.2.), Pančevo (Centar za kulturu Pančeva, 1.3.), Šabac (Šabačko pozorište, 3.3.), Zrenjanin (Kulturni centar Zrenjanin, 4.3.), Sombor (Narodno pozorište Sombor, 6.3.), Novi Sad (Pozorište mladih, 7.3.), Gornji Milanovac (Kulturni centar Gornji Milanovac, 9.3.), Kruševac (Kruševačko pozorište, 10.3.), Niš (Pozorište lutaka Niš, 11.3.) i Beograd (Malo pozorište „Duško Radović“, 13.3.). Ulaz na sve događaje je besplatan.

Povezana vest:  Strip autori Anđela Janković i Leopold Pridon izabrani na trećem konkursu Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske

Predstava govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralja Žutka, i prikazuje deci da je svet obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svet. Kraljevstva predstavljaju gradove u Bosni i Hercegovini: Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku, Jajce, Trebinje i Mostar. Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić.

Dramske interaktivne radionice vode glumci/animatori sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom, Maja Vujanović i Dejan Andrić, a deca će imati priliku da na zabavan i uzbudljiv način uče o biljnom i životinjskom svetu i upoznaju se sa osnovama dramskih tehnika: priča, vođena mašta, zamišljena putovanja i improvizacija kroz čudesni svet fantazije u kojem se izražava osećanjima i idejama.

Pre svakog izvođenja predstave u svrhu obrazovanja pozorišne publike biće prikazan animirani pozorišni bonton za decu i odrasle u produkciji Nevid teatra, autora i reditelja Marka Dukića, koji potpisuje i ilustracije, dizajn likova, animaciju, muziku i zvučne efekte. Naratorka je Smiljana Marinković, lektorka Nataša Kecman, flauta Nataša Vukojević Dukić i dizajn zvuka Albert Bojan Savić.

Povezana vest:  U okviru knjižare Delfi u SKC-u počela outlet prodaja knjiga

„Za uživanje u predstavama, bilo da je riječ o djeci, odraslima, ili glumcima na sceni, nije potrebna samo ljubav prema pozorištu, već i kašičica manira te prstohvat lijepog ponašanja koje dolikuje boravku u svakoj kulturnoj instituciji. Zato animiranim pozorišnim bontonom za djecu i odrasle na zabavan način približavamo neka pravila ponašanja prije, tokom i nakon predstave kako biste vi i ostatak publike nesmetano uživali u pozorišnom izvođenju. Gledanje animiranog bontona preporučuje se u velikim količinama. Do deset puta dnevno“, izjavio je autor Marko Dukić.

U okviru turneje Nevid teatar će promovisati i ilustrovanu knjigu 15 bajki i basni za decu, audio-knjigu i verziju audio-knjige za decu sa poteškoćama u razvoju koja je nastala po Easy to Read (lako za čitanje eng. prev.) standardima. Ilustracije su delo Marka Dukića, a bajke i basne deci čitaju: Svjetlana Andrić, Marko Dukić i Dejan Andrić. Muziku i režiju potpisuje Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dizajn zvuka Albert Bojan Savić, flauta Nataša Vukojević Dukić i saradnica na prilagođavanju tekstova po Easy to Read standardima Lejla Kafedžić.

Povezana vest:  Nikola Golubović laureat nagrade „Vip iskorak“

Elektronsku verziju ilustrovane knjige, audio-knjigu i verziju audio-knjige za decu sa poteškoćama u razvoju možete preuzeti na veb stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com. Animirani pozorišni bonton za decu i odrasle možete pogledati na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Nevid teatra.

Projekat „Obrazovanje kroz igru“ implementira Nevid teatar u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori od 1. jula 2020. godine do 30. marta 2021. godine u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESKO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Projekat sufinansiraju Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske a medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.

PHOTO: Agencija Magma