Obeležavajući stogodišnjicu nastanka, slika „Berba“ Save Šumanovića biće izložena u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu od 16. do 26. novembra. Nakon kompleksnog procesa konzervacije i restauracije koji je trajao više godina, posetioci će imati priliku da vide prvo monumentalno delo Save Šumanovića u njegovom originalnom sjaju.

Za sve one koji bi želeli da saznaju više o slici „Berba“ i Savi Šumanoviću, Narodni muzej u Beogradu je organizovao i predavanje iz ateljea za konzervaciju i restauraciju: restauratori koji su realizovali kompleksan restauratorski poduhvat će o čitavom postupku i izazovoma sa kojima su se susreli govoriti 18. novembra u 18 časova.

Povezana vest:  Novi roman Svetislava Basare "Andrićeva lestvica užasa" u prodaji od 3. oktobra

Slika „Berba“ Save Šumanovića nastala je tokom njegovog prvog boravka u Parizu (jesen 1920 – leto 1921), jedne od stvaralački najplodnijih godina ovog umetnika. Na osnovama ove figuralne ikonografije, varijacija vinograda i berbi, tema „branje grožđa“, posebno poslednjih godina umetnikovog života, postaće omiljeni žanr motiv kome će se Šumanović stalno vraćati.

Slika predstavlja sintezu i jedinstvenu modifikaciju različitih pariskih iskustava, od konstruktivističkog uticaja Pola Sezana, elemenata Pikasovog sintetičkog kubizma, do jedne potpuno drugačije kompozicione sheme uspostavljene na tradiciji i klasicizmu Pusena i Engra, čime će Šumanović označiti početak svoje nove, neoklasicističke faze.

Povezana vest:  Autobiografija Vanese Springore „Pristanak“ u prodaji

Pastoralna, gotovo idilična scena sa voluminozno heroiziranim figurama u pejzažu, renesansna čistoća i harmonija celine, doprinose tome da se naglasi tendencija ka afirmaciji života s jedne strane, a s druge, ka revitalizaciji tradicionalnih, klasicističkih vrednosti. Pune, skulptoralne, kao od kamena klesane mase prenaglašenih dimenzija, ravnoteža horizontala, vertikala i dijagonala, kontrasti svetlosti i senki, toplih i hladnih tonova, potenciraju racionalnu funkcionalnost plastičkih vrednosti, sintetičnost i monumentalno ekspresivnu dimenziju jednog od najreprezentativnijih Šumanovićevih dela. Po povratku iz Pariza, već 1922. godine na Petoj jugoslovenskoj umetničkoj izložbi kompoziciju Berba, uz još tri Savina rada, otkupljuje Ministarstvo prosvete i ustupa je Narodnom muzeju u Beogradu.

Povezana vest:  Vulkanovih TOP 5 ljubavnih romana iz 2021. godine

Svi zainteresovani će do 26. novembra moći da iskoriste jedinstvenu priliku za upoznavanje i osobito uživanje u jednom od najereprezentativnijih Šumanovićevih dela.