U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljena peta knjiga u ediciji Princeza Sofija – PRINCEZIN ROĐENDAN, nagrađivane autorke Vesne Aleksić. Knjiga je namenjena predškolcima i mlađim osnovcima.

Sve knjige iz ove edicije govore o odrastanju i onim lepim trenucima – kao i o onim manje lepim – koje deca na tom putu doživljavaju. Sofija je princeza, ali ujedno i sasvim obično gradsko dete: iskreno, radoznalo, nemirno, osetljivo… Zato su sve priče o ovoj princezi smeštene u savremeni trenutak, a problemi koji je muče su sasvim obični, dečji.

Princezin rođendan višestruko nagrađivane autorke Vesne Aleksić peta je knjiga iz serijala o princezi Sofiji. U ovoj knjizi jedna netipična, savremena princeza suočava se s novom brigom – kako da proslavi svoj rođendan? U školi ima mnogo novih drugara i drugarica i svi su oni kao neka velika porodica. Zajedno uče, igraju se i ono najvažnije … zajedno proslavljaju rođendane! Bliži se i Sofijina proslava. Umesto da se raduje, ona se veoma brine oko toga kakve će poklone dobiti…

Povezana vest:  Preminula prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, mecosopran Breda Kalef (1930-2023)

Knjige o princezi Sofiji govore o odrastanju i onim lepim trenucima – kao i o onim manje lepim – koje deca na tom putu doživljavaju. Sofija je princeza, ali ujedno i sasvim obično gradsko dete: iskreno, radoznalo, nemirno, osetljivo… Zato su sve priče o ovoj princezi smeštene u savremeni trenutak, a problemi koji je muče su sasvim obični, dečji: u knjizi Princezin zakon to je prvi zub koji se sprema da ispadne; u knjizi Princezina medalja – mobilni telefon koji joj roditelji još nisu kupili; u knjizi Princezino izvinjenje Sofija uči da bude odgovorna prema svojim kućnim ljubimcima, mačkama, dok u priči Princezin globus glavna junakinja brine zbog polaska u školu.

Povezana vest:  „Stakleni presto“ konačno u Srbiji! Poklon za prvih 500 kupaca!

Reč je o pravoj, savremenoj princezi, kojoj je tata istinski kralj, a mama kraljica. Ona je pak toliko obično dete da se može zaključiti samo jedno: sva deca su prinčevi i princeze i sva do jednog moraju da nauče svoja prava, ali i obaveze – od toga da steknu odgovornost za svoje postupke do toga da pospreme za sobom i slično. Ta važna saznanja svi moraju da steknu i svi moraju da se pomuče malo, pa makar bili rođeni i s titulama. Tu nema izuzetaka, poručuje Vesna Aleksić.

Povezana vest:  Roman koji daje glas nevidljivima - "10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu" Elif Šafak u prodaji od 9. septembra

Serijal knjiga Princeza Sofija namenjen je čitaocima početnicima i, shodno tome, dizajnersko i tehničko oblikovanje prilagođeno je potrebama onih koji tek ovladavaju ovom veštinom – u knjigama su zastupljeni veći font i prored kako bi se deci olakšalo čitanje.

Knjige o princezi Sofiji ilustrovala je Bojana Stojanović, a Princezin zakon i Princezina medalja, prve dve priče iz te edicije, dobile su Nagradu za najlepšu dečju knjigu na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 2018. godine.