dablin strit-samanta jangLepa ljubavna priča u „Dablin stritu“

Srpski izdavač „Laguna“ učinio je „nepravdu“ romanu „Dablin strit“ mlade Samante Jang reklamirajući ga da je na tragu globalnog erotskog hita, trilogije „Pedeset nijansi“ E.L. Džejms, jer ovaj roman zavređuje svoje specijalno mesto među knjigama klasičnog ljubavnog žanra, što je potvrdilo i visoko drugo i mesto na listi bestselera.
Jangova, koja se već pozicionirala među engleskim piscima kao autor romana za mlade, „Dablin stritu“ je namenila odraslim čitaocima i ne ustručava se ponekad opisa „vrućeg“ seksa, ali to ne znači da se radi o erotskom romanu, jer nije poenta priče na erotskom iskustvu aktera.
Autorka sa svojih 27 godina je u dosluhu sa svojim vršnjacima i njen roman se kreće u kontra smeru, od eksplicitnog seksa ka emocijama.
Glavna junakinja Džoslin Batler je završila studije i ima iza sebe veoma burne tinejdžerske godine pune „seksa, droge i rokenrola“,ali nikako ne želi emotivne komplikacijeu životu jer nosi traume iz detinjstva kada je u nesreći izgubila roditelje i sestru.
Jedini način da nađe nekakav duhovni mir je da se ogradi od celoga sveta neprobojnim zidom, a to znači da živi u celibatu, nikome se ne poverava niti želi da stvara ozbiljna prijateljstva i to funkcioniše dok se ne useli kao cimerka u luksuzni stan u kome već živi Eli Karmajkl u edinbuškoj ulici Dablin.
Ne samo da joj Eli postaje bliska i već je neodoljivo seksualno privlači njen brat Brejden, kome sve ide od ruke posebno zavođenje, ali u sebi nosi gročinu prevarenog muža.
„Dablin strit“ prerasta, pre svega u toplu, dirljivu, smešno-tužnu ljubavna priču i priču o prijateljstvu u kojoj se sa eksplicitnog seksa postepeno rađa duboka emotivna veza koju Džoslin odbija da prepozna i prihvati.
Književnica veoma vešto plete zaplet smenjujući romantične epizode sa dramatičnim, vodeći, pored glavnog para (Džoslin i Brejden), još dva koji, takođe, prolaze kroz razne peripetije jer , kako kaže glavna junakinja „život nije holivudska limunada“.
Životnost naracije, uklopljena sa sjajno profilisanim likovima potvrđuje nesumnjivi literarni talenat spisateljice, što su prepoznali, od pojave romana u septembru prošle godine, izdavači u celom engleski govorećem svetu, preko Francuske, Nemačke, Španije, Italije, Mađarske, Portugala, Češke, Slovačke, Rusije, Brazila, Tajlanda, Holandije i Srbije (Laguna).
Knjiga treba uskoro da se pojavi u Hrvatskoj, Rumuniji i Grčkoj…
Jang nije spavala na lovorikama već se potrudila da završi pisanje nastavka „Dablin strita“ naslovljenog „London Road“ („Londonski put“) koji treba da izađe iz štampe početkom leta, a autorka najavljuje da se mnogi poznati likovi vraćaju na scenu.

Povezana vest:  Slučajna smrt jednog anarhiste na festivalu Dani Fadila Hadžića u Zagrebu