DeaverDubai250Nove avanture za Džejmsa Bonda i Šerloka Holmsa

 

Novi roman o avanaturama najpoznatijeg špijuna Džejmsa Bonda, iz pera američkog pisca Džefrija Divera, nosi naslov „Kart blanš“ (Carte Blanche).

Naslov i naslovna strana knjige predstavljeni su u Dubaiju, gde se odvija veći deo misije tajnog agenta 007, prenosi BBC.

Diver (60) je izjavio da roman – koji će u Velikoj Britaniji biti objavljen 26. maja, postavlja neizbežno pitanje granica prihvatljivosti kada je reč o bezbednosti.

Pisac, po čijem je bestseleru „Sakupljač kostiju“ 1999. snimljen film sa Denzelom Vošingtonom u glavnoj ulozi, kazao je da „postoje granice koje čak ni Džejms Bond ne bi smeo da prekorači“.

Povezana vest:  Predavanje o crnom performansu i Dance On Ansambl otvaraju 15. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa

Radnja novog romana o Bondu smeštena je delom u Dubaiju, gde se slavni špijun sreće sa starim prijateljem i traga za opasnim zlikovcem, kazao je novinarima Diver, navodeći da ga je u ovom gradu privukao „egzotični spoj“ pustinje i modernih nebodera.

U knjizi, Džejms Bond ponovo vozi „bentli“, omiljeni automobil Ijana Fleminga.

Ovo nije prvi put da upravitelji zaostavštinom pokojnog pisca Ijana Fleminga, „oca“ Džejmsa Bonda, angažuju jednog pisca da napiše novi roman o tom junaku.

Povezana vest:  Izložba Ljubinke Šibe Fimić u čast Če Gevare

Pre Divera to su učinili Sebastijan Folks (Devil May Care) i Džon Gardner koji je napisao 16 romana o tajnom agentu 007, među kojima su „Dozvola za ubistvo“ (Licence to Kill) i „Zlatno Oko“ (Golden Eye).

Upravitelji zaostavštine drugog slavnog britanskog pisca Konana Dojla, tvroca najslavnijeg fiktivnog detektiva Šerloka Holmsa, zatražili su od Entonija Horovica, scenariste TV serije „Fojlov rat“  (Foyle’s War), da napiše novi roman o čuvenom detektivu.

To će biti prvi roman o Šerloku Holmsu koji je napisan od smrti Konana Dojla.

Povezana vest:  Humanitarni Bob Marley's Day - prodajna izložba slika za pomoć Romima iz Pančeva

Zasad nisu poznati ni naslov, ni zaplet romana koji će u britanske knjižare stići u septembru.

„U Šerloka Holmsa sam se zaljubio kada mi je bilo 16 godina“, kazao je Horovic koji je pisao i scenario za TV seriju „Ubistva u Midsomeru“ i radio na adaptaciji romana o Herkilu Poarou Agate Kristi za televiziju.

„Moja je namera da napišem prvoklasni zaplet koji će se dopasti modernim čitaocima, a ujedno će ostati veran duhu originala“, izjavio je Horovic.