Vasilisa-M-Karadzic„Vasilisa prekrasna“ ponovo u pozorištu „Boško Buha“

 

Predstava za decu „Vasilisa prekrasna“ koja je sa velikim uspehom igrana u pozorištu „Boško Buha“ 15 godina, ponovo će biti postavljena na sceni tog teatra 22. januara, u izvođenju novog, podmlađenog ansambla, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Sredstva prikupljena prodajom ulaznica za premijeru predstave namenjena su lečenju sedmogodišnje Vasilise Milekić iz Pančeva, koja je u julu prošle godine u požaru zadobila teške opekotine.

Ulaznice koštaju 1.000 dinara, a članovi glumačke ekipe su pozvali publiku da dođe u što većem broju i izdvoji, ako može, i više novca, kako bi se pomoglo teško povređenoj devojčici, čija porodica nema dovoljno sredstava za njeno lečenje.

Povezana vest:  Međunarodni dan knjige za decu - 2. april

Donatorska predstava biće izvedena i u Pančevu 26. januara sa početkom u 12 i 17 časova.

Predstava „Vasilisa prekrasna“ Miodraga Stanisavljevića, u režiji Milana Karadžića, igrana je od 1993. do 2008. i u tom periodu izvedana 224 puta.

Karadžić, koji ponovo potpisuje režiju, rekao je da postoji nekoliko razloga za vraćanje ove bajke na scenu pozorišta „Boško Buha“.

Prvi razlog jeste nesreća Vasilise iz Pančeva, kojoj je predstava i posvećena, a drugi je podmlađeni ansambl pozorišta koji može na novi način da izvede i osveži komad poznatog srpskog pesnika i pisca Stanisavljevića (1941-2005), koji je smatra Karadžić „nepravedno zanemaren“.

Povezana vest:  Nezaboravna uvertira za 21. Beogradski festival igre

Karadžić je kazao da je u drugim državama praksa da se dobre predstave održavaju i igraju i po 80 i 100 godina, tako što se na nekoliko decenija podmlađuje i obnavlja glumačka ekipa.

Reditelj smatra da se na taj način neguje ono što je vredno i ujedno štedi, pa će tako oni iskoristiti kostime, koje je 1993. kreirala Božana Jovanović, staru scenografiju Borisa Maksimovića, muziku Aleksandra Loknera, koreografiju Sonje Lapatanov.

Povezana vest:  Startovao „3d Art fest" na 49. Gitarijadi

U predstavi, carević Ivan, zbog mladalačkog nestrpljenja, gubi svoju lepu nevestu Vasilisu, koju otima strašni zmaj Ognjen.

Ivan kreće u potragu za njom i na tom putu sreće mnoga čudsena bića, koja mu pomažu ili odmažu u potrzi tokom koje on odrasta i sazreva.

Glumačku ekipu čine Aleksandar Radojičić, Borka Tomović, Viktor Savić, Bojana Ordinačev, Katarina Marković, Aleksandra Simić, Goran Jevtić, Andrijana Tasić, Nemanja Oliverić, Draga Ćirić, Boba Latinović.

Tu su i studenti Fakulteta dramskih umetnosti Miodrag Radonjić i Ivan Mihailović, kao i Dragoljub Denda, koji je igrao i u prvoj postavi „Vasilise prekrasne“.