„Zapisano u beskraju“ Irene Valjeho je knjiga o istoriji knjiga. Putovanje kroz život te očaravajuće tvorevine koju smo izmislili da bi reči mogle da plove prostorom i vremenom.

Ovo je i knjiga putopisa sa zaustavljanjem na bojištima Aleksandra Velikog, u gradu papirusa, u Kleopatrinim palatama i na poprištu zločina nad Hipatijom. U njoj ćete obići prve poznate knjižare i radionice za prepisivanje, videti lomače na kojima su goreli zabranjeni kodeksi i tumarati po podzemnom lavirintu u Oksfordu 2000. godine. Ovo je nit koja povezuje klasike s vrtoglavim savremenim svetom i s današnjim raspravama: Aristofana sa sudskim procesima protiv humorista, Sapfo sa književnim glasovima žena, Tita Livija sa fenomenom fanova, Seneku sa postistinom.

Povezana vest:  Noć knjige 18. decembra

Ali pre svega, ovo je izvanredna kolektivna pustolovina sa hiljadama junaka koji su tokom vremena štitili knjigu i činili je mogućom: to su usmeni pripovedači, pisari, iluminatori, prevodioci, putujući prodavci, učiteljice, mudraci, uhode, pobunjenici, kaluđerice, robovi, pustolovke. Čitaoci u planinskim predelima i kraj mora što huči, po prestonicama u kojima se sabire moć i u enklavama u koje se znanje skriva u burnim vremenima. Obični ljudi čija imena istorija često ne beleži, ti spasioci knjiga, pravi su junaci ovog dela.

Povezana vest:  „Deca sunca“ otvaraju 57. Bitef

Irene Valjeho nam dokazuje da bi bez knjiga najbolje stvari našeg sveta potonule u zaborav. Ona je studirala na Univerzitetu u Saragosi i Univerzitetu u Firenci gde je završila doktorat iz oblasti klasičnih filoloških nauka. Njen rad je prvenstveno usmeren na izučavanje klasičnih autora, a to joj omogućava da u mnogim poznatim španskim časopisima objavljuje kolumne u kojima savremene teme vezuje za radove autora iz antičkih vremena.

Povezana vest:  Izložba Tatiana Bilbao Estudio

„Zapisano u beskraju“ Irene Valjeho možete naći od ponedeljka 12. jula u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

PHOTO: Santiago Basallo