U izdanju Kreativnog centra objavljena je knjiga 22 dvostiha o dvonošcima spisateljice Lamije Begagić.

Dobro došli u drugo dva! U ovom odeljenju važi samo jedno jedincato pravilce: Nikad, i nipošto, i ni u ludilu, i ni u snu, i ni iza sna ne odgovaraj na ono najuvredljivije od svih uvredljivih pitanja: „Šta ćeš biti kad porasteš?“ Ne treba da se odraste da bi se bilo. Bude se – čim jesi. A šta ti jesi?

Svako od nas je dobar u nečemu, neko ume da izvede salto na trambulini, neko je vešt sa životinjama, neko voli da čita knjige, a neko možda dobro igra fudbal ili vozi skejt. To ko šta voli da radi nema ama baš nikakve veze s tim da li je reč o dečaku ili devojčici. U svakoj školi i svakom odeljenju ima taman dovoljno i jednih i drugih za učenje, igru i druženje. Upravo jedno takvo šarenoliko i veselo društvo predstavila nam je autorka Lamija Begagić u svojoj novoj knjizi 22 dvostiha o dvonošcima, koja se, u izdanju Kreativnog centra, nedavno pojavila pred čitaocima. Uz razigrane ilustracije Jelene Vasiljević, ona poziva čitaoce na igru i druženje, ali ujedno i na promišljanje o nekim važnim temama.

Povezana vest:  PROJEKAT: “GRAD GOST: CIRIH” u klubu Moods 15. januara

U drugom dva, koje je upravo zakoračilo u novu školsku godinu, svako je po nečemu poseban i zanimljiv. Sara je dirigentkinja, Zdenko je poznavalac svemira, Ana je graditeljka, Kosta sladokusac, Ema žaboljupkinja… – autorka nas tako upoznaje sa svim đacima u tom odeljenju, njih dvadeset dvoje, prikazujući njihove različite talente, sposobnosti i interesovanja. Pored toga, ona čitaoce provodi i kroz zanimljive zadatke, koji imaju veze i s tradicionalnim školskim gradivom, ali i s pitanjima prava ljudi i životinja, interesovanjima dece, kao i potrebom da se iskažu na različite načine. Ona ih posebno ohrabruje da se oprobaju u različitim ulogama i uči ih da pri tome ukažu pažnju i poštovanje prema svačijem izboru. Ujedno i preispituje neke male strahove, ali i velike želje koje deca imaju u tom uzrastu. Često ih poziva na aktivizam, onaj koji može doprineti promenama u svetu, ali i onaj koji se ogleda u pružanju podrške nekome u neposrednom okruženju, recimo drugarici koja se stidi da govori u školi.

Povezana vest:  Bestseler Marka Babića ''Putovanje zvano igra'' napokon u knjižarama širom Srbije

Djeca svoj svijet, svoje vrijednosti, svoje ambicije, želje i strasti pokazuju još u ranom djetinjstvu i bilo bi divno da gradimo svijet u kojem se oni priznaju, a ne umanjuju i ignorišu. Samo tako možemo imati sretne mlade i kasnije odrasle ljude i sretnija društva“, poruka je autorke Lamije Begagić.

Svojim interaktivnim pristupom i direktnim obraćanjem Lamija Begagić od samog početka uključuje male čitaoce u aktivnu ulogu prilikom čitanja knjige. Otuda 22 dvostiha o dvonošcima mogu da se posmatraju i kao radna sveska koja roditeljima i učiteljima pruža brojne mogućnosti da na pravi način uvedu decu u aktuelne teme sveta koji ih okružuje. Svi smo mi različiti i upravo je zbog toga svet pametan i lep – poruka je koju nam šalje odeljenje drugo dva. Ta poruka je ujedno i poziv koji autorka upućuje i deci i odraslima kako bi zajedno počeli da grade neki novi i bolji svet, zasnovan na jednakosti i uzajamnom poštovanju različitih talenata koji su nam dati.

Povezana vest:  Jubilarna 20. Noć knjige - 14. juna od 17 sati do ponoći!

Lamija Begagić (1980) rođena je u Zenici. Diplomirala je književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje i danas živi. Radi u organizaciji za kreativnu podršku odgoju i obrazovanju djece Klikeri. Autorka je tri zbirke kratkih priča (Godišnjica mature, Jednosmjerno, Bolji mi), jednog romana (U Zoni), a jedna je od autorki (uz Marinu Veličković i Anu Pejović) priručnika za tinejdžere Furam feminizam, objavljenog u izdanju Kreativnog centra. Urednica je i pokretačica magazina za predškolce i prvake Kolibrić, kao i višegodišnja urednica magazina za tinejdžere. Vodila je radionice kreativnog pisanja za osnovce i srednjoškolce. Članica je redakcije portal slobode Nomad, a aktivno je pisala ili piše za nekoliko časopisa i portala: Školegijum, Urban Magazin, Vox Feminae, lgbti.ba