Premijera predstave “Da krenemo ispočetka” francuskog dramskog pisca Erika Emanuela Šmita, u režiji Andree Ade Lazić, održana je sinoć na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Glavnu ulogu tumači proslavljeni filmski glumac Slavko Štimac, koji i ubedljivo “nosi” na leđima ovaj pozorišni komad o novim mogućnostima, drugim šansama, i postavlja pitanje – šta bi se desilo ako promenimo prošlost.

Protagonista Aleksandar u sredovečnim godinama ima malu nezgodu u sopstvenoj kući, dok razgovara telefonom i pada u nesvest. Od tog trenutka, on se budi u nekoj paralelnoj, novoj realnosti, gde se suočava sa svojim drugim Ja, ali 40 godina mlađim.

Tako drama poprima elemente fantastike u kombinaciji sa realističnim ključem, u kome se mlađa i starija verzija istog junaka suočavaju sa nepredvidivim problemima i neobičnom situacijom.

Scensko delo je napisano u žanru melodrame uz te elemente fantazije, gde publika ne može odmah da definiše da li se radi o mašti, snu, fantazmagoriji, ili je dominantan žanr ipak – naučna fantastika u kojoj je sve moguće.

Povezana vest:  Uručeni računari - donacija Zadužbini Ilije M. Kolarca

Francuski dramatičar, filozof, romanopisac, reditelj Erik E. Šmit imao je donekle sličnu postavku u drami “Posetilac” (Dragan Nikolić i Voja Brajović su davno igrali na sceni Ateljea 212), kada dolazi do susreta Sigmunda Frojda i mističnog čoveka, za koga se veruje da je zapravo – Bog lično.

Ni tamo nije jasno da li se odvija realna ili nadrealna priča, kao i u večerašnjem dramskom delu, koje zbunjuje auditorijum, ali ga istovremeno i zabavlja zbog takve neobičnosti.

Svakako da je dominantan Slavko Štimac u ulozi starijeg Aleksandra, a ubedljivo mu parira mlađa varijanta u liku popularnog glumca Ljubomira Bulajića.

Uvek je prijatno videti večitog dečaka i dobricu Štimca na pozornici, kako je poslednjih godina aktuelan i u Zvezdara teatru sa dve hit predstave – “Klaustrofobična komedija” i “Korešpodencija”.

Povezana vest:  „Gas do daske“ Džoa Hila u prodaji!

Efektnu rolu ima uvek šarmantna Branka Petrić u ulozi drage bake Lu, za koju je bio vezan glavni junak i voleo je kao rođenu majku, tako da su scene između njih dvoje veoma nežne i emotivne.

Zanimljivo je da se baka Lu susreće sa obe verzije svog unuka, i kada je uveliko porastao i dok je četiri decenije mlađi, jer jedina shvata šta se dešava, da je junak otputovao u daleku prošlost.

“Sličnih smo godina, njena porodica i detinjstvo me podsećaju na mene. Iskreno, volela bih da se družim sa mojim likom u privatnom životu, premda ljudi ne vole inače da se druže sa starim licima”, duhovito je izjavila Petrić povodom aktuelne uloge.

Povezana vest:  Predstava „Bolivud“ na Nišvilu

Partnerka Ljubomiru Bulajiću kao ljubavna patnja je fatalna devojka koju tumači Tamara Aleksić, i potrefilo se da su njih dvoje igrali glavne uloge u TV seriji “Aleksandar od Jugoslavije”.

Uz njih igraju – Lana Karaklajić, Nadežda Jakovljević i Natalija Vlahović.

Predstava je bila planirana da zatvori prethodnu sezonu u junu mesecu, ali usled posledica oko virusa korona, projekat je odložen da otvori novu 2021/2022. pozorišnu sezonu Madlenianuma.

Francuski autor Šmit je uveliko poznat beogradskoj publici, jer su se njegova dela igrala godinama na pozornicama prestonice – “Frederik ili bulevar zločina”, “Oskar i mama Roz” (BDP), “Zagonetne varijacije”, “Mali bračni zločini” (Narodno pozorište), i poslednje – “Ajnštajnova izdaja (Teatar Vuk).

Reprize predstave su na repertoaru 2. i 8. oktobra.

PHOTO: Mateja Stanisavljević/ATA Images