Кnjiga „Kralj Petar II Karađorđević“, autora Momčila Vukovića Birčanina, predstavljena je danas u Novom Sadu, a pokrovitelj prvog izdanja ove knjige u Srbiji je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Knjiga je prvi put objavljena u Minhenu, u Saveznoj Republici Nemačkoj 1975. godine. Ovo je njeno premijerno srpsko izdanje i prvo predstavljanje domaćoj publici. Autor je bio oficir Kraljevske jugoslovenske vojske i lični sekretar kralja Petra II, koji otkriva mnoge zanimljive priče i činjenice iz kraljevog života koje su bile nepoznate široj javnosti.

U svojim uvodnim rečima za knjigu, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je napisao:“ Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio da budem pokrovitelj ove veoma zanimljive, ali takođe i veoma važne i značajne knjige o mom ocu, Kralju Petru II. Svedočanstva poput ovog, koja čuvaju istinito i tačno sećanje na prošla vremena, važna su za poštovanje naše istorije, ali i za obezbeđivanje naše budućnosti, jer jedino čuvanjem istinitosti se možemo postarati da se pogrešna dela iz prošlosti ne ponove.

Povezana vest:  Otvoren drugi Srpski festival svetske muzike u Takovu

Od najranijih dana, moj otac se pripremao za odgovoran poziv koji ga je čekao – da bude sluga svog naroda i svoje otadžbine. Uvek se setim njegovih reči: “Nama Karađorđevićima Kruna je bila samo sredstvo kojim smo služili narodu, a ne i cilj lične dinastičke vladavine.“ Istorijska bura Drugog svetskog rata poslala ga je u nevoljno izgnanstvo, iz kog se nikad nije vratio, iako je to žarko želeo celim svojim bićem. Nakon doba Kraljevine, na njegov lik i delo su bačene brojne laži i neistine, koje su najzad počele da se skidaju.  Jer istina, ma koliko bila skrivana i potiskivana, uvek izađe na videlo. A borba za istinu, težnja za njenim otkrivanjem, je uvek pravedna i ispravna, jer istina je jedan od najvažnijih temelja na kojima počiva naše društvo i naša civilizacija!“

Povezana vest:  XVIII BIJENALE STUDENTSKOG CRTEŽA SRBIJE

Dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, otvorio je promociju knjige o Kralju Petru II, a više je o ovom delu i njegovom značaju govorio dr Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru Univerziteta u Novom Sadu.

Knjiga je rezultat saradnje Istorijskih arhiva Užica, Kraljeva, Arhiva Srpske pravoslavne crkve, Arhiva Vojvodine, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske. Srpsko izdanje ove knjige priredio je direktor Istorijskog arhiva Užice, gospodin Željko Marković. Objavljivanje knjige o našem kralju Petru II nastavak je predstavljanja javnosti dela Momčila Vukovića Birčanina, svojevrsno ostvarenje saradnje arhivskih institucija i rasvetljavanje temelja naše istorije.

Povezana vest:  Velika prolećna Vulkan akcija – još samo danas