Hedvig Montgomeri je psihološkinja sa više od dvadeset godina iskustva u oblasti porodične terapije. Edicija knjiga Mudar roditelj predstavlja plod decenijskog istraživanja i praktičnog rada s pacijentima. Reč je o izuzetno napisanoj i osmišljenoj zbirci priručnika čiji je cilj da olakša proces vaspitanja dece. Namenjena je svim roditeljima i onima koji planiraju da se ostvare u toj ulozi. Realno i iskreno, bez filtera, Hevdig Montgomeri će vam dokazati da savršeni roditelji ne postoje, te da roditelj postaje uspešan zahvaljujući konstantnom učenju iz vlastitih grešaka. Vulkan izdavaštvo je objavilo svih pet knjiga iz serijala Mudar roditelj, koje prate proces vaspitanja dece od najranijeg uzrasta do tinejdžerskih dana.

Mudar roditelj – srećno dete je prva knjiga iz edicije Mudar roditelj, u kojoj Montgomerijeva predlaže sedam jednostavnih koraka pomoću kojih ćete razviti srećnu i zdravu vezu s detetom i od njega stvoriti ličnost spremnu da se na pravi način suoči sa svim što život donosi. Rođenjem deteta, život se menja u korenu i otpočinje uzbudljiva avantura. Iako su mladi roditelji srećni zbog svoje nove uloge, teško mogu obuzdati strah od nepoznatog. Od vas se očekuje da budete mudri, hrabri i da znate apsolutno sve. Stoga, autorka nudi odgovore na najčešća pitanja koja more novopečene roditelje. Kako da dete bude srećno? Kako izgraditi međusobno poverenje? Kako pripremiti dete za neizbežne trenutke tuge i bola? Kada i u kojoj meri je u redu kazniti dete?

Povezana vest:  OPERSKA RADIONICA U SPACE PARKU ZABAVE U UŠĆU

Mudar roditelj – srećna beba daje sjajne savete i rešenja za različite situacije u kojima će se roditelji naći kada dobiju bebu. Za razliku od prve knjige, koja je opštija, ovde autorka govori o bebama. Prve dve godine života zaista su čudesne. Neverovatno je odgajiti dete od male, nemoćne bebe koja puzi, do deteta koje korača pored vas i govori. U jednom trenutku ono ne može ništa, u sledećem može sve. Dve godine su čitava večnost, zaseban univerzum. Često je teško, ali ćete naučiti kako da budete spremni na sve. Biće dana kada ćete se pitati da li sve radite kako treba, a biće i dana kada ćete spoznati radost kakvu niste mogli ni da zamislite.

Mudar roditelj – srećan predškolac je sjajan priručnik koji može da olakša roditeljima da se izbore sa potrebama deteta između druge i šeste godine, ali i da se upoznaju sa celokupnim procesom vaspitavanja dece. Predškolski uzrast je doba kada deca dostižu vrhunac radoznalosti. Obrasci koji određuju detetov odnos prema stvarima formiraju se upravo sada. Zato je najvažniji zadatak da doprete do deteta i podelite s njim njegove doživljaje i iskustva. Dete treba da zna da ste vi njegov pouzdan vodič, da ste uvek smireni i jasni i da znate kako svet funkcioniše. Prema tome, zaboravite na stroge kazne koje dugoročno narušavaju vaš odnos s detetom. Napravite zabavni ritual od svakodnevnih stvari i pretvorite sve u prijatan događaj. Uvek imajte na umu da su za odgajanje srećnog deteta pre svega potrebni ohrabrivanje, podrška i ljubav.

Povezana vest:  Atelje 212 sa "Proslavom" sutra na "Tvrđava teatru"

Mudar roditelj – srećan školarac je četvrta knjiga iz edicije, uz koju ćete lakše sagledati potrebe deteta u uzrastu između šeste i trinaeste godine. Osnovna škola proteže se toliko dugo da se dete koje se prvog dana nervozno nasmeši u kameru sasvim razlikuje od onog koje je spremno za srednju školu. Ovo je doba kada sva deca spoznaju da je život težak, na ovaj ili onaj način. Dolaze u situacije koje ne mogu da predvide, povređuju i bivaju povređena, zaljubljuju se, osećaju veliki strah da će ostati sama, ali i toplinu sklapanja prijateljstva. Stoga je izuzetno važno da deca u ovom periodu izgrade čvrstu vezu sa jednim ili oba roditelja i da osete stabilno tlo pod nogama. Školarci koji znaju da je neko na njihovoj strani i da ih razume bolje će se nositi sa svojim životom.   

Povezana vest:  I ove godine Dev9t je goreo!

     

Mudar roditelj – srećan tinejdžer je poslednja knjiga iz edicije Mudar roditelj, koja će vam pomoći da razumete svoje dete u najosetljivijem životnom dobu. Adolescencija je period kada roditeljima deluje kao da dete ustaje i napušta sve ono što su zajedno izgradili. Veliko, novo osećanje u tinejdžerima jeste želja da se distanciraju od poznatog. Oni to rade da bi pronašli sebe, ali porodica u kojoj su odrasli i u kojoj im je verovatno bilo prilično fino, posmatra se na potpuno nov način. Sada traže bolje verzije, sanjaju o nečemu drugom: roditeljima koji su više kul, boljoj ishrani i opuštenijoj atmosferi. Međutim, čak i kada se udaljava od vas, dete u potpunosti zavisi od odnosa koji imate. Niko se adolescentima ne osmehuje blago kao što je to slučaj s malom decom. Škola usađuje u njih ozbiljnost koja ih čeka, a s druge strane komplikuju se i ljubavni problemi. Potrudite se da bar vi shvatite da se u toj ljusci oformljenoj od problema krije ljudsko biće. Pružite im razumevanje i podršku koja im je preko potrebna.

Dragi roditelji, pred vama je sjajna edicija koja proniče u samu srž vaspitanja dece svih uzrasta. Sve knjige možete kupiti putem sajta vulkani.rs i u svim knjižarama Vulkan i otpočeti put mudrog roditeljstva.