„Blistavo i strašno“ je izuzetno zanimljiva autobiografija jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora Bekima Fehmiua. Ovo je prvi deo njegovih memoara, koji pokrivaju period od detinjstva do odlaska u Beograd, dakle od rođenja 1936. do 1955.

Bekim Fehmiu (1936–2010) bio je srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac albanskog porekla. Od 1960. bio je redovan član tada najprestižnijeg pozorišta u zemlji – Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Sedam godina kasnije dao je otkaz nezadovoljan položajem u pozorištu i postao slobodan umetnik. Odigrao je preko 40 epizodnih, srednjih i nekoliko glavnih uloga, uključujući i uloge u Ateljeu 212.

Povezana vest:  Tori Speling piše knjigu za decu

Imao je priliku da sarađuje sa najvećim filmskim imenima svoga vremena kao što su: Džon Hjuston, Ava Gardner, Olivia de Havilend, Irena Papas, Dirk Bogart, Robert Šo, Klaudia Kardinale, Marta Keler, Timoti Dalton, Frederik Forest, Šarl Aznavur i mnogi drugi. Snimio je preko pedeset filmova u kojima je glumio uglavnom glavne uloge. Italijanski pisac i producent pomenutog filma Frančesko Skardamalja rekao je: „Bekim Fehmiu je jedini internacionalni glumac iz istočnih komunističkih zemalja koji je snimao na Zapadu, gotovo dvadeset godina, probijajući gvozdenu zavesu, sve do pojave Gorbačova i pada Berlinskog zida.“

Povezana vest:  25 GODINA PREGNUĆA I USPEHA - Dan Madlenianuma 26. januar

„Stilistički blistavo, uz iznimno ekonomiziranje riječima, koje čitatelj gotovo da doživi kao dug mentalitetu, Fehmiu niže slike albanskog obiteljskog amarkorda kroz dvadeseto stoljeće… Njegovi su, istina, bili obrazovani i razmjerno bogati, pa im priča ne može biti reprezentativna, ali su istovremeno ostajali određeni lokalnom tradicijom, o kojoj mi, kao ni svi naši nacionalisti, ne znamo baš ništa“, napisao je o knjizi pisac Miljenko Jergović.

Povezana vest:  Održan Jezički kafe Goethe-Instituta 3. novembra u Kulturnom centru Grad

Knjigu „Blistavo i strašno“ možete pronaći od petka 25. marta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.