Bestseler Pitera Godfri-Smita Drugačiji umovi vodi nas na jedinstveno filozofsko putovanje u morske dubine. Pratimo strastvenog ronioca i pisca vrednog divljenja dok istražuje živote glavonožaca i poreklo svesti. Očaravajući opisi susreta s oktopodima svedoče da Godfri-Smit veruje da ova stvorenja imaju um.

Ovaj istaknuti naučnik istražuje kako su se razvijala iskustva svih vrsta, ali stavljajući glavonošce u poseban fokus. Zato što su oni stvarno izvanredna stvorenja. Kad bi mogli da govore, mnogo toga bi nam rekli. Autor baca novo krucijalno svetlo na um oktopoda – i istovremeno na naš sopstveni.

Povezana vest:  Premijera predstave „Milenijum u Beogradu“ 

Kako je oktopod, usamljeno stvorenje sa tako malo društvenog života, postao tako pametan? Kako izgleda imati osam pipaka koji su toliko puni neurona da praktično samostalno razmišljaju? Kako svet njima izgleda? Bazirana na jedinstvenim i ličnim zapažanjima, ova knjiga usložnjava našu ideju o tome šta predstavlja osećaj, pronalazeći tačku u kojoj se naši prihvaćeni pojmovi o ljudskoj inteligenciji susreću sa nečim karakterističnim i čudesno drugačijim.

Povezana vest:  Mesec frankofonije u Srbiji 2022.

„Godfri-Smit izneo je svoje opsesije preplićući biologiju i filozofiju u obrazac koji podseća na najbolju popularnu nauku. Svoju knjigu zasuo je živopisnim anegdotama iz svojih susreta sa glavonošcima i pričama o nestašlucima koje su napravili zatočeni oktopodi.“ – Los Angeles Times

„Briljantno… Lepota Godfri-Smitove knjige leži u jasnoći njegovog pisanja, njegovoj empatiji. On dokazuje da su, kao i svi vanzemaljci, ova čudna, prelepa stvorenja sličnija nama nego što smo spremni da priznamo.“ – The Guardian

Knjiga Drugačiji umovi sadrži mnogo fascinantnih priča o ponašanju oktopoda. Samo budite spremni da budete zadivljeni! Godfri-Smitov bestseler je dostupan na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Povezana vest:  Četvrti nivo „Teorije zavere" Dejana Lučića u prodaji od ponedeljka