Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu pod nazivom „FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA – Žena na Balkanu u antičkom dobu“ u Narodnom muzeju Srbije, povodom obeležavanja 178 godina najstarije muzejske ustanove.

Ona je tom prilikom istakla nezamenjivu ulogu koju Muzej ima u očuvanju kulturnog nasleđa i negovanju i razvoju nacionalnog identiteta od 1844. godine, kada je ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića osnovan kao Muzeum serbski, pa sve do danas.

„Iako fokusiran na ono što je nastalo u prošlim vremenima, Narodni muzej Srbije ima izuzetan značaj i za sadašnje i za buduće generacije. Zato je od velike važnosti da institucije kao što je ova, uvek budu otvorene za javnost i da brojna publika nikada više ne bude uskraćena za dragoceno kulturno nasleđe koje se ovde čuva i prikazuje“, istakla je ministarka kulture.

Povezana vest:  Izložba „Uroš Predić­ – dostojanstvo svakidašnjice” u Galeriji SANU

Gojković je ukazala da je izložba upriličena povodom obeležavanja Dana Muzeja dobar primer raznovrsnosti kulturnog blaga Srbije.

„Pored svoje nesporne umetničke vrednosti, ona nam daje širu istorijsku, društvenu i političku sliku o ulozi žene i ponovo aktuelizuje ovo pitanje. Figure, skulpture i statue pred nama verno odslikavaju brojne i raznorodne uloge koje su žene imale u antičkom dobu. Izloženi predmeti prikazuju žene na kojima počiva opstanak kuće, vladarke, boginje i u brojnim drugim ulogama i zanimanjima. Oni istovremeno osvetljavaju pitanje njihovog položaja u društvu i otvaraju prostor za nova tumačenja na ovu temu“, napomenula je ministarka.

Povezana vest:  Predavanje o crnom performansu i Dance On Ansambl otvaraju 15. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa

Ona je dodala da postavka dočarava i kulturološku raznolikost, kao i promene koje su nastupale tokom epoha i koje su se neminovno odražavale i na umetnost.

Gojković je podsetila da je Srbija oduvek bila raskrsnica istorijskih i mnogih drugih puteva, što je u oblasti kulture i umetnosti doprinelo bogatstvu sadržaja.

„Ovo je podneblje na kome su kroz vekove dolazili, prolazili, neretko i opstajali, brojni i različiti običaji, verovanja i društvene vrednosti, ukazujući na činjenicu da je sve to uticalo na stvaranje jedinstvenog kulturnog nasleđa, koje između ostalog govori i o pozitivnoj strani mešanja i međusobnog prožimanja različitih kultura i civilizacija“, rekla je Gojković.

Srbija, kako je istakla, ima mnogo razloga za ponos i zadovoljstvo kada je reč o kulturi i umetnosti, ne samo zbog svoje bogate baštine već i zbog savremenog stvaralaštva, čija dela će vrlo brzo i sama postati kulturno nasleđe.

Povezana vest:  Završen 17. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

„Njegovo očuvanje mora biti i jeste prioritet odgovorne kulturne politike koju vodimo. Ta odgovornost nije obaveza isključivo prema našim precima, nama samima i onima koji će doći posle nas, već i prema čitavom čovečanstvu“, naglasila je Gojković.

Ministarka je dodala da je srpsko nasleđe dragoceni i neodvojivi deo svetske i evropske kulture, i u tom smislu Ministarstvo kulture i informisanja i Narodni muzej Srbije, kao centralna ustanova zaštite muzejske građe, u potpunosti su posvećeni njegovom očuvanju i promociji.

Foto: Amir Hamzagić/ATA Images