Muzej grada Beograda upriličio je tematsku izložbu „Muzičko prijateljstvo – Davorin Jenko i Stevan Stojanović Mokranjac“, o životu i radu ova dva muzička velikana. Izložba je priređena povodom proslave Manifestacije Dani srpsko-slovenačkog prijateljstva, i trajala je od 1. juna do 10. juna, u izložbenom prostoru Parohijskog doma Srpske Pravoslavne Crkve u Ljubljani. Prilikom otvaranja prisutne su pozdravili prvi sekretar ambasade Republike Srbije, gospodin Aleksandar Gatalica, gospođa Divna Obrenović i gospodin Marko Sladojević iz Srpskog kulturnog centra „Mihajlo Pupin“.

Kao dan srpsko-slovančkog prijateljstva obeležava se 12. jun i tom prilikom održana je proslava u Sloveniji uz prisustvo brojnih sponzora, zvanica, među kojima su bili svetska šampionka Nađa Higl Boharevic, ansambl „Kvintetke“ i vioske zvanice i prijatelji, među kojima su prisustvovali: nj. k. v. Aleksandar II Karađorđević i prineze Katarina, prof. Dr Milorad Pupovac, ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković, prvi sektreat ambasade Republike Srbije u Sloveniji Aleksandar Gatalica i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, koja se obratila pristunima:

Povezana vest:  Predstavljena knjiga "Putovanje za početnike"

„Na naše veliko zadovoljstvo po prvi put je prikazan javnosti jedan od muzičkih legata, koji je u sastavu Muzeja grada Beograda, u pitanju je građa o kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Ovom izložbom smo na najlepši način doprineli manifestaciji Dani srpsko-slovenačkog prijateljstva, koja se tradicionalno održava u junu mesecu u Ljubljani, prikazavši jedno muzičko prijateljstvo između kompozitora Davorina Jenka, rođenog Slovenca i kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjaca, čime smo ukazali na duge i trajne veze između naša dva naroda, naročito kada je u pitanju kultura. Pored arhivske građe i narativnog dela, ovu izložbu smo upotpunili digitalnim sadržajem, tako da su posetioci mogli da koračaju rodnom Mokranjčevom kućom u Negotinu, putem VR naočara, a najznačajnije kompozicije ovih autora bile su dostupne za preuzimanje uz skeniranje QR kodova. Na ovaj način, uz digitalni sadržaj, Muzej grada Beograda privlači i edukuje mlade, formirajući novu publiku. Za Muzej grada Beograda je od velike važnosti da svoju građu predstavlja u zemlji, ali i u dijaspori, itičući istoriju kulture srpskog naroda. Zahvaljjujem se na pozivu za saradnju i na pomoći prilikom realizacije izložbe Prvom sekretaru ambasadora Republike Srbije u Sloveniji, gospodinu Aleksandru Gatalici, kao i gospođi Divni Obradović i gospodinu Marku Sladojeviću iz Srpskog kulturnog centra „Biblioteka Mihajlo Pupin“. – izjavila je Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Povezana vest:  „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva" - predstava koja preispituje naš odnos prema azilantima

Skup je održan uz podršku Sprskog kulturnog centra u Ljubani „Mihajlo Pupin“ i Slovenačkog poslovnog kluba iz Beograda, u cilju jačanja veza između naša dva naroda, koje traju vekovima.

O izložbi „Muzičko prijateljstvo – Davorin Jenko i Stevan Stojanović Mokranjac“

Kompozitori Davorin Jenko (1835–1914) i Stevan Stojanović Mokranjac (1856–1914) su među najznačajnijim ličnostima zaslužni za razvoj srpske muzičke kulture, i umetnosti uopšte, u drugoj polovini 19. veka. Na izložbi je predstavljen materijal različitog tipa, među kojima su fotografije, arhivska građa, kao i lični predmeti kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Postavka je upotpunjena digitalnim sadržajima, uz koje publika može da pristupi muzici ovih kompozitora, kao i da se prošeta kroz rodnu kuću Stevana St. Mokranjca uz VR naočare. Tokom trajanja izložbe emitovaće se epizode o Jenku i Mokranjcu, serijala „Srpska muzika kroz vekove“, naučno obrazovnog programa RTS. Autor izložbe je Marijana Dujović, a autori postavke Jelena Medaković i Filip Šoln. Digitalni sadržaj realizovao je Ocolo Studio.

Povezana vest:  Premijera predstave „Gusar/Le Corsaire“ u čast stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu

Foto: Milovan Miki Terzić