ARTE galerija jun tradicionalno posvećuje svojoj aukcijkoj delatnosti.

ARTE galerija godinama uspostavlja nove trendove na tržištu umetnina i u okviru kolekcionarske prakse, te je velika prolećna izložba ARTE galerije 16. aukcijska izložba po redu. Publika ovu delatnost ARTE galerije uvek očekuje sa velikim nestrpljenjem, jer je selekcija dela visokokvalitetna i poetički raznovrsna. Selekcija dela je uvek jedinstvena, jer će dela nakon 21. juna da postanu deo kolekcija različitih vlasnika.

Iako su organizatori kao poseban kuriozitet ove izložbe izdvojili sliku Paje Jovanovića Ženski akt sa ogledalom iz 1915. godine, kao i sliku Dada Đurića Zaljubljeni đavo i Peđe Milosavljevića – Dubrovnik, mnogobrojni posetioci izložbe svakodnevno se posebno zaustavljaju kod radova Stojana Aralice, koji na ovoj izložbi broji čak tri slike.

Povezana vest:  Zbirka priča "Sve u svemu" Ivane Dimić u knjižarama od 3. maja

Jedan od kurioziteta izložbe je svakako rad novosadskog profesora Milana Staševića Žena i kuća, koji u svom tipičnom maniru evociranja pećinskog slikarstva gradi monumentalnu kompoziciju u koju uključuje jasan citat sa Pikasove čuvene slike Gernika, što publika lako prepoznaje.

Publici su uvek interesantni nacionalni motivi koji se često pojavljuju na aukcijskim radovima. Ove godine, uz do sada često viđane pravoslavno-nacionalne motive na platnima Milića od Mačve, i arhaičnih ikona koje uvek nađu mesto na aukcijama, ističu se i neki izrazito dopadljivi nacionalni motivi poput Markovog manastira na akvarelu Todora Švrakića ili gradskog pejzaža Svetislava Strale gde je vidljiva neretko prikazivana Peć, jedan od najdominantnijih srpskih sakralnih centara.

Povezana vest:  Vulkan izdavaštvo objavlilo knjiguTajna

Kako je online aspekt postao deo svakodnevne prakse ARTE galerije, fotografije u visokoj rezoluciji svih radova sa izložbe su objavljene na sajtu aukcije.arte.rs, gde svi oni koji nisu u mogućnosti da posete izložbu mogu virtuelno da je dožive, kao i da licitiraju za dela koja žele da vide u svojoj kolekciji, u par jednostavnih koraka: https://aukcije.arte.rs/wp-content/uploads/2020/06/tutorial.pdf.

Povezana vest:  Autorka bestselera Sobarica Nita Prouz dolazi u Srbiju

Velika prolećna izložba ARTE galerije posetiocima pruža retku priliku da u privatnoj galeriji pogledaju kolekciju dela muzejskog kvaliteta, vrhunskih umetničkih dela izvanrednog porekla.

Izložba je postavljena na četiri lokacije u Beogradu, na adresama Andrićev Venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3 i Svetogorska 29, sa oko dve stotine slika, skulptura i radova na papiru, delima koja čine presek jugoslovenske, odnosno srpske umetnosti tokom XX veka.

Svi zainteresovani su pozvani da posete galerijske prostore ARTE galerije do 21. juna, na četiri lokacije, svakog dana od 10 do 18 h.

www.aukcije.arte.rs