Noviteti domaće i svetske književnosti okosnica su i ove Noći knjige, koja će trajati od 17. do 19. juna. Napravite na vreme svoj spisak, jer je ova manifestacija i više nego dobra prilika da kućnoj biblioteci dodate nove naslove budući da će važiti popusti do čak 40%.

Snažna i potresna, knjiga „Nebeska dvorišta“ je priča o životu, lepoti i stradanju koja se drži vrednosti o kojima njen autor vladika Grigorije govori kad god uzme reč. Precizno a odmereno, vladika je sročio sagu o maloj ali hrabroj zajednici koja brani svoje vekovno ognjište, alegoriju o malom čoveku na udaru pošasti rata, i čovekovoj spremnosti na velike odluke i dela.

Ilustrovana priča o osnivaču srpske države Stefanu Nemanji „Senka i san“ Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića pisana je prijemčivim i pitkim jezikom, bogata istorijskim podacima i zanimljivim činjenicama u vezi sa epohom i duhom vremena. Prateći glavnog junaka od kada je bio dečak, priča se dotiče ne samo biografije vladara koji će se upokojiti pod imenom Sveti Simeon već i presudnih događaja koji su menjali lice tadašnje Evrope i sveta.

Povezana vest:  Najbolji trileri Vulkan izdavaštva po neverovatnim cenama!

Knjigom „Panonski admiral“, emocionalnim vodičem kroz diskografiju Đorđa Balaševića, novinar i pisac Ivan Ivačković iskazao je dubok naklon ne samo prema umetnosti ovog velikog pesnika naših duša već i njegovom civilizacijskom angažmanu. U Balaševićevoj karijeri nije bilo slabog albuma, što je retkost i u internacionalnim razmerama. Ovo je knjiga o karijeri jednog velikog pesnika i padu jedne velike zemlje.

Nova knjiga satiričnih priča Bojana Ljubenovića „Ništa nije smešno“, u kojoj je autor duhovitiji, apsurdniji i oštriji nego pre, za kratko vreme osvojila je čitaoce i našla se u samom vrhu top-lista čitanosti.

Većina rimskih careva tokom III i IV veka naše ere poticala je sa prostora današnje Srbije, odnosno sa šireg prostora Balkana. Knjiga „Purpur imperije“ Duška Lopandića je priča o tim ljudima i tom vremenu, o našim krajevima pod rimskom vlašću i značaju koji je ovaj prostor imao na mapi istorije.

„Grand hotel ‘Evropa’“ Ilje Leonarda Fejfera je maestralni roman o potrazi za ličnim identitetom i identitetom Starog kontinenta. On gotovo lirski govori o ljudima i svetu koji su poput Grand hotela „Evropa“ možda već proživeli svoje najbolje dane.

Povezana vest:  Konkurs za volontere i volonterke Filmskog festivala Slobodna zona

„Crvene cipele“ Džoane Haris su nastavak svetskog bestselera „Čokolada“. Ceo Vijanin svet biće stavljen na kocku, što će je primorati da se suoči sa teškim izborom; da pobegne, kao što je to činila mnogo puta do sada, ili da se suprotstavi svom najopasnijem neprijatelju – samoj sebi.

Boni Garmus, kopirajterka i kreativna direktorka, napisala je roman o ženi rođenoj ispred svog vremena, koja je inteligentna, posvećena i hrabra, koja odbija kalupe i stereotipe – i svojom knjigom osvojila čitaoce širom sveta. „Lekcije iz hemije“ je duhovita i potresna priča koja pleni i teško se zaboravlja. Lik mlade hemičarke koja traži svoje mesto pod suncem, vodeći se isključivo logikom i naukom veoma je originalan i čitaoce neće ostaviti ravnodušnim.

Ostareli vlasnik legendarnog hotela „Sentral“, u kojem su stanovali Gogen i drugi veliki slikari, brutalno je izboden. Ko je ubio 91-godišnjeg starca i zašto? Kada je ubrzo zatim pronađen i drugi leš na bretonskoj obali, Žorž Dipen shvata da je pred njim slučaj neslućenih razmera. Ovo je siže romana „Smrt u Pont Avenu: slučaj komesara Dipena“.

Povezana vest:  Novi roman Harper Li najbrže prodavana knjiga

Nedra Glover Tavab je stručnjak za veze i jedna od najuticajnijih psihologa na Instagramu. U knjizi „Postavite granice, pronađite mir“ predstavlja jednostavne a istovremeno efikasne načine za postavljanje zdravih granica na svim životnim poljima, kako bismo odredili i izrazili svoje potrebe jasno i bez izvinjavanja i rešili glavne probleme koji iskrsavaju u našim životima.

Pošto mame i tate previše rade pa nemaju vremena za svoju decu, sada roboti pomažu mališanima oko školskih zadataka. I sve bi bilo u redu, u tom savršenom gradu, da se nije pojavio robot sa greškom po imenu Roksi. A baš njega je izabrala Eva. Devojčica i robot postali su najbolji drugari – i zbog toga se sve promenilo. Sjajnu i originalnu knjigu za decu „Eva i njen Roksi“ napisao je Srđan Anđelić Mjehur, scenarista i voditelj, a ilustratorka je Tanja Stevanović Gorostasna.