U subotu 18. i nedelju 19. juna u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana je Generalna skupština Unije teatara Evrope (UTE). Ovo je prvi put posle skoro tri godine da se članovi Unije sastaju uživo s obzirom na to da su tokom pandemije virusa korona, sastanci održavani onlajn.

Na Generalnoj skupštini, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Tamara Vučković Manojlović, izabrana je za člana borda UTE.

Povezana vest:  "Ova knjiga me je izludela" - otkriva Vedrana Rudan na promociji "Doživotne robije"

Jedna od glavnih tema bila je međunarodna saradnja i projekat „Katastrofa“ na kom Jugoslovensko dramsko pozorište učestvuje u koprodukciji sa Nacionalnim teatrom iz Barselone, kao i „Finistera festival“ koji će se održati u Portu u februaru 2023. godine na kome će učestvovati pozorišta, članovi Unije.

Na Generalnoj skupštini učestvovalo je preko dvadeset direktora i predstavnika pozorišta, članica UTE, iz Francuske, Rumunije, Luksemburga, Portugalije, Poljske, Španije, Italije, Mađarske, Bugarske, Grčke, Češke…

Povezana vest:  Od sutra redovne predstave u JDP-u i Ateljeu 212

JDP je članica mreže najznačajnijih pozorišnih kuća Evrope od 2006. godine i jedino je pozorište iz regiona u ovoj organizaciji.

Generalne skupštine UTE se održavaju dva puta godišnje i sledeća je na jesen ove godine u Krakovu.

Foto: Svetlana Paroški