isidora promocijaDirljva i emotivna promocija knjige „Spas“ Isidore Bjelice

Isidora Bjelica napisala je brutalno iskren zapis sa ivice smrti, pretočen u roman „Spas“, čija je promocija održana u utorak, 19. novembra, u Delfi Café-u u SKC-u. O knjizi su pored autorke govorili direktor Lagune Dejan Papić, operska diva Tamara Nikezić, dr Dušica Matović, otac Nenad Andrić i prof. Nebojša Pajkić.
Dobro poznata kao autorka romana sa mnogo pikanterija, kao što je roman „Tajni životi slavnih Srpkinja“, ljubavnih romana, putopisa po egzotičnim destinacijama od Santorinija do Bejruta i Emirata, Bjelica se ovoga puta predstavila u potpuno novom svetlu opisujući iskustvo borbe sa teškom bolešću.
Promociju je otvorila poznata rok pevačica Snežana Mišković Viktorija koja je otpevala pesmu „Ne odustajem“.
Dejan Papić, vlasnik Lagune, istakao je da je ovo Isidorina najemontivnija, najličnija, najbolnija, najbrutalnija, najistinitija ispovest koja će više pomoći čitaocima nego samoj autorki. „Ovakva knjiga se piše samo jednom u životu“, rekao je Papić i dodao da su tu vrednost prepoznali čitaoci budući da je bez ikakve medijske pažnje ona apsolutno najprodavaniji naslov Lagune.
Otac Nenad Andrić ispričao je pred mnogobrojnim posetiocima kako je uputio Isidoru do Egine, manastira Svetog Nektarija, u kome živi starac Nektarij, iscelitelj, koji joj je pružio podršku da krene na put otkrivanja sopstvene duhovnosti i nađe put iskupljenja i utočišta u Bogu. Pripovest Bjelice ostavila je dubok utisak na sveštenika Andrića kome je starac Nektarije takođe pomogao da savlada tešku bolest. On smatra podvigom to što je Isidora Bjelica kroz ljubav stigla do isceljenja.
Dr Matović je jednostavno ispričala koliko je teško saopštiti bliskoj osobi da boluje od najteže bolesti. „Plašila sam se njene reakcije i bila sam šokirana kad je zahtevala da joj se kaže cela istina i ono što je čeka. Od toga časa Bjelica je uzela svoj život u ruke i izabrala put ne pokazujući strah pred teškoćama koje je čekaju.“ Ona je rekla da bi knjizi dala naslov „Hrabrost“ jer je Bjelica smogla snage da sagleda samu sebe, da se okrene ka Bogu i pravim vrednostima.
Operskoj divi Tamari Nikezić pozivnica da govori o knjizi predstavljala je čast jer ju je zadivilo odsustvo straha kod Bjelice, njen način suočavanja sa bolešću i spremnost da nauči da živi sa njom kao božjim iskušenjem.
Prof. Nebojša Pajkić, suprug Isidore Bjelice, priznao je da se Isidora od početka bolesti do danas izmenila ali najvažnije je da je ostala ista u osnovi svog bića koje je apsolutna dobrota. To može da se prepozna u ovoj knjizi.
„’Spas’ je moja lična mala inicijacijska knjiga, moja golgota, put mog telesnog stradanja i napor ka duševnom vaskrsenju. Uz svaki bol, uz svaku tugu, ide i novo otkrivanje sreće, radosti, blagodati koje sam nažalost bila zagubila zbog svog nemara i tako dobila ovo najteže iskušenje…“, rekla je Bjelica.
Ona je skrenula pažnju na to da je u drugom delu knjige dala recepte za zdraviji način života. „Koliko se trudim da živim zdravo toliko se trudim da budem bolja ličnost“, rekla je Isidora Bjelica. Dirnuta podrškom svojih obožavalaca, Isidora se na kraju promocije kroz suze zahvalila svim prisutnima što su bili uz nju sve vreme i što joj i dalje pružaju podršku. Najiskrenije se izvinila svojoj porodici i pojedinicima na svakoj neprijatnosti, ružnoj reči jer je u njoj ostala samo ljubav prema svima.
Na samom kraju zvaničnog dela promocije pevačica Viktorija je za Isidoru i sve prisutne premijerno otpevala svoju novu pesmu „Spas“. Nakon toga Isidora se sa velikim zadovoljstvom družila sa svojim obožavaocima kojima je više od jednog sata potpisivala knjige.
Tokom promocije gosti su uživali u proizvodima koji su sprecijalno za ovu priliku pripremili prijatelji Lagune: „Suncokret“, „Soul food catering“ i „Aronija“.

Povezana vest:  IndiaSerbia – svečano otvaranje izložbe