Roman Džordž Eliot je zadivljujuća hronika sudbine provincijskog gradića protkana tihom dramom običnih života i pogrešnih izbora likova uhvaćenih u tajanstvenom lavirintu samospoznaje. Midlmarč ima sve od života: bogate i siromašne, konvencionalne i radikalne, književnost i nauku, politiku i romansu, ali nam pre svega daje viziju onoga što leži u svakom ljudskom srcu.

Naša dela putuju s nama izdaleka. Ono što smo bili čini nas onim što jesmo.

Ambicija Džordž Eliot bila je da stvori portret čitave jedne zajednice – trgovaca, srednje klase, seoskog plemstva – u izmišljenom gradiću Midlmarču u XIX veku, usred modernih promena: predloženi zakon o reformi obećava političke promene, izgradnja železnice menja i fizički i kulturološki pejzaž, novi naučni pristupi medicini podstiču podelu javnosti, skandal vreba iza privida čestitosti, a dolazak autsajdera dodatno narušava gradsku ravnotežu.

Povezana vest:  KONCERT OMLADINSKOG SUPER HORA I ORKESTRA

Istražujući skoro svaku temu koja se tiče savremenog života, autorka će oslikati neke od najupečatljivijih likova svetske književnosti, među kojima su Dorotea Bruk, pametna, lepa i buntovna, i doktor Lidgejt, ambiciozni novi lekar u gradu. Oboje čeznu da ovaj svet učine boljim mestom, ali kao i kod drugih stanovnika Midlmarča, ni njihove se priče neće odvijati kao što su očekivali.

Povezana vest:  BELGRADE RIVER FEST: Duh svetskih metropola na obali reke uz veličanstvene koncerte Ane Netrebko i Jasmin Levi

„Jedan od retkih engleskih romana napisanih za odrasle.“ – Virdžinija Vulf

Eliotova je želela da prikaže način na koji moderan društveni život sputava jedinku, ograničava njenu energiju i uništava joj moć da ostvari svrhu svog postojanja na ovom svetu. U vreme kada je ovaj roman doživeo ogromnu popularnost i priznanje kritike, Džordž Eliot su smatrali najboljim živim piscem Engleske.

Povezana vest:  Istina je vatra koja tinja na dnu čoveka - nagrađivani roman Enesa Halilovića "Ako dugo gledaš u ponor"

Ljubitelji vrhunske literature i upečatljivih opisa jednog vremena i ljudi koji su u njemu živeli mogu potražiti Midlmarč uskoro na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.