Poslednja Mona Liza je brz, uzbudljiv triler autora Džonatana Santlofera, inspirisan stvarnim događajem: krađom Mona Lize iz Luvra 1911. Pripovest prožeta neizvesnošću od koje zastaje dah, romantična i strastvena koliko i napeta i uzbudljiva, bavi se univerzalnom fascinacijom zagonetnim Da Vinčijem, autentičnim delima i falsifikatima i ljudima toliko željnim neprocenjivih umetničkih dela da ne prezaju ni od čega da bi ih se dočepali – čak ni od ubistva.

Radnik muzeja Vinčenco Peruđa krade Mona Lizu. Pre nego što je slika vraćena u Luvr, zloglasni duo prevaranata je tokom dve godine pravio i prodavao njene kopije kao originale. Nekoliko tih falsifikata i dalje je u opticaju, što je navelo neke istoričare umetnosti da pomisle da je i u muzeju izložen lažnjak. Pisac i umetnik Džonatan Santlofer koristi ovu pljačku kao pozadinu za svoj roman.

Povezana vest:  "Feliks" Vladimira Kecmanovića u prodaji od 24. aprila

Luk Perone, umetnik i profesor istorije umetnosti i daleki potomak Peruđe, traga za istinom u pozadini ovog događaja. Luka muči važno pitanje: da li je portret u Luvru prava slika ili je falsifikat koji su napravili nitkovi koji su nagovorili muzejskog radnika da ukrade sliku? Njegova potraga privlači pažnju nepromišljenog detektiva Interpola, koji želi nešto da dokaže, predivne žene, koja možda želi i nešto više od Lukove naklonosti, i osinjeg gnezda najbeskrupuloznijih kolekcionara umetnina i lopova.

Povezana vest:  Svečano otvoren 23. međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum 

Santlofer stvara slojevitu umetničku misteriju, zajedno sa uzbudljivim akcionim scenama i prelepim opisima grada Firence i njegove umetnosti, kao i Pariza i Nice. Međutim, u srcu romana je ljudska priča. Vinčencovi motivi za krađu umetničkih dela su i čisti i dirljivi. Santlofer ga prikazuje kao beznadežnog romantičara, čoveka sa malo sredstava, ali sa velikim strastima. Vinčenco je u stvari savršen negativac. Razumemo njegov način razmišljanja. U Lukovom umu, on je kompleksan čovek čije je rezonovanje razumljivo, iako neoprostivo. Luk uranja sve dublje u um svog pretka, i mi ronimo s njim, nadajući se da ćemo ga osloboditi dok se divimo njegovoj hrabrosti.

Povezana vest:  Premijera predstave "Pošto pašteta?" u Ateljeu 212

Od samog početka impresivan, napet, stručan i autentičan. Samo pisac koji je i umetnik – ili umetnik koji je i pisac – može da stvori ovakvo delo. Ovo je triler za koji je Santlofer rođen da ga napiše.“ – Li Čajld

Santlofer je ovoga puta nadmašio sebe.“ – Majkl Koneli

Ljubitelji uzbudljivih trilera i priča o velikim umetničkim delima Poslednju Mona Lizu, roman koji istražuje tajne krađe iz 1911. i mračno podzemlje današnjeg umetničkog sveta, mogu potražiti na sajtu vulkani.rs ili u omiljenoj knjižari Vulkan.