Slavni američki glumac Džon Malkovič odigraće predstavu „Paklena komedija: ispovesti serijskog ubice“ 8. avgusta u 20.30 časova na Rimskoj carskoj palati Feliks Romulijani kod Zaječara, najavila je danas direkcija muzičkog festivala ArtLink u beogradskoj Mts Dvorani.

Holivudski glumac će nastupiti u okviru svoje evropske turneje, zajedno sa orkestrom Bečke akademije i Vroclavskim baroknim orkestrom, a u ekipi ovog pozorišno-muzičkog projekta nalaze se reditelj Majkl Sturminger, dirigent Martin Haselbok i dve dame, soprani – Suzan Langbein i Ken Reis.

Podsetimo, glumac, producent i režiser Džon Malkovič, bio je počasni gost 48. FEST-a, neposredno pre pandemije korona virusa u februaru 2020. godine kada ga je zatvorio muzičko-scenskim performansom „Muzički kritičar“.

Tada mu je uručeno specijalno priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Malkovič je dramski umetnik jugoslovenskog porekla, odnosno deda i baba sa tatine strane su mu rođeni u Hrvatskoj.

Jovanka Višekruna Janković, direktorka ArtLink festivala koji obeležava jubilej od 10 godina postojanja, izrazila je veliko zadovoljstvo što će biti realizovano gostovanje svetski popularnog glumca, što je rezultat višemesečnog zalaganja samog festivala i saradnje sa Narodnim pozorištem iz Zaječara.

Povezana vest:  Veče beogradskih priča - najveći kabare u Beogradu

„Festival ArtLink jeste muzički orijentisan, odnosno fokus je na muzici, koncertima, ali ima i interdisciplinarni pristup. Samim tim ovo je prvi put da za 10 godina ArtLinka gostuje jedan glumac. Logično, partner u ovom poduhvatu nam je pozorište. Sjajni glumac DŽon Malkovič je osmislio sa rediteljem i dirigentom ovaj muzički teatar“, navela je direktorka ArtLinka.

Ona je sa ponosom istakla da je menadžment glumca Malkoviča kontaktirao ArtLink povodom moguće saradnje, jer je festival od osnivanja postao internacionalni, i otkrila da su na svojoj turneji pored Finske, Austrije, Španije, Poljske, odabrali da nastupaju u Srbiji.

„DŽon Malkovič i ekipa su bili veoma oduševljeni i uzbuđeni dolaskom na ovako atraktivno mesto na otvorenom kakva je Feliks Romulijana. Na ovaj način će Srbija biti prisutna na svetskoj kulturnoj mapi, a Romulijana zauzeti značajno mesto. Biće to vrhunski doživljaj u svakom smislu, pre svega zbog tako velikog glumca i cele predstave i zato što će se odigrati na tako divnom mestu, što je za svakog umetnika nešto posebno“, izjavilla je Višekruna Janković, inače muzička umetnica – pijanistkinja.

Povezana vest:  Podstrek svetskih koreografa - balet nije bauk!

Predstava „Paklena komedija“ je zasnovana na istinitoj priči o serijskom ubici kojeg je društvo slavilo, iako je činio neverovatno okrutne stvari i nikada nije odgovarao za svoje zločine. Ova priča postavlja pitanja o pravosudnom sistemu, rehabilitaciji i konceptu iskupljenja.

Arije muzičko-pozorišnog spektakla su iz kompozicija Betovena, Mocarta, Gluka, Baha, i govore o stradanju i patnji žene, što je i tema same drame koju je osmislio Malkovič.

Tako da je umetnost i u ta davna vremena bila angažovana, sve je i danas aktuelno, kako je napomenula direktorka festivala.

Ona je podsetila da je tokom aktuelnog 10. ArtLinka na istom mestu Feliks Romulijane gostovao brazilski pijanista Pablo Rosi, a i Višekruna Janković je imala duet koncert u Zaječaru sa egipatskim pijanistom Mohamedom Šamsom iz Njujorka, tako da je saradnja festivala i zaječarskog pozorišta već uspostavljena.

„Mesto kakva je Rimska carska palata na otvorenom je zaista sjajna, to je svakome fantastičan doživljaj, i Malkoviču je takav prostor bio inspiracija i motivacija da nam dođe. Kada se spoje ArtLink festival, pozorište i muzej, čine zajedno kulturnu baštinu i nasleđe, posebno povodom ovakvog gostovanja“, zaključila je direktorka festivala.

Povezana vest:  Knjiga za male detektive „Tajna sedmorka na tragu"

Predstava „Paklena komedija“ se održava u okviru ArtLink festivala i manifestacije „Zaječarsko kulturno leto“ koje organizuju Narodni muzej „Zaječar“ i Pozorište „Zoran Radmilović“ uz pokroviteljstvo Grada Zaječara i podršku projekta EU za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ.

Na konferenciji su govorili i Vladimir Ðuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ i glumac Vujadin Milošević, direktor Narodnog muzeja „Zaječar“.

Ðuričić je istakao da će Zaječar sa ovim događajem postati balkanska prestonica kulture i podsetio da su i druge svetske zvezde već gostovale u ovom gradu na čuvenoj Gitarijadi – engleski roker Bili Ajdol, škotski hard rok metal bend „Nazareth“, kao i britanska rok grupa „Uriah Heep“.

Takođe je naveo uspešne festivale Zaječara i Feliks Romulijane kao „Antika fest“, „Dani Zorana Radmilovića“, „Dani Romulijane“.

Ulaznice za spektakl DŽona Malkoviča su većim delom za stajanje u iznosu od 1000 dinara, a svega 100 karata će biti za sedenje čija je cena 1500 dinara.

Foto: M.M./ATA Images