Prošle su dve godine od objavljivanja knjige „Služba“, koja je uzburkala duhove na našim prostorima. U knjižare stiže nastavak priče nekadašnjeg zamenika BIA Gorana Živaljevića kao „Služba 2“ o menama i delovanju srpske Službe državne bezbednosti u prethodne tri decenije, ovoga puta u vidu niza poglavlja o običnim, malim ljudima i za većinu čitalaca neprimetnim zbivanjima iz ugla jednog profesionalnog obaveštajca.

„Vrhunac patriotizma je kada državu branite od vlasti“ bila je nit koja se protezala kroz „Službu“.

„Pokušao sam da je provučem kroz primere i kroz vreme, kroz konkretne politike i ljude, i da kroz tu prizmu sagledam naše greške i sopstvene dileme. Tu rečenicu nije osporio niko i ona je započela svoj život u javnom prostoru. Kada bih mogao, ugravirao bih je na zid u centralnom holu Službe, i ne samo Službe već svake državne institucije jer ozdravljenje i jačanje države mora krenuti tim putem, bez obzira na pohvale stranaca, broj novih tenkova i visinu BDP-a“, napisao je Živaljević u uvodu „Službe 2“.

Povezana vest:  ARTE galerija predstavlja izložbu grafika Vladimira Veličkovića: VIZIJA GLEDANJA NEVIDLJIVOG

Uz mnogo nepoznatih pojedinosti iza kulisa političkih igara i bezbednosnih kalkulacija, „Služba 2“ nagoveštava odgovore na mnoga pitanja koja su do danas ostala bez pouzdanog odgovora, između ostalih:

• Kako je Služba uvodila telefone političkim disidentima?

• Da li je Otpor imao svoja uporišta u Državnoj bezbednosti?

• Zbog čega nije istraženo ubistvo Momira Gavrilovića?

Povezana vest:  U prodaji „Kain" Žozea Saramaga

• Kako se postaje „novinar u civilu“?

• Kako su strane obaveštajne službe „zavodile“ Koštunicu?

• Zbog čega postoji večiti sukob civilne i vojne službe?

• Ko je glavni kočničar reforme bezbednosnog sektora?

Ni u ovoj drugoj knjizi nema priča iz druge ruke i tuđih iskustava: „Samo moj profesionalni pristup, priče koje sam lično doživeo, teme koje su opsedale i još uvek opsedaju naše društvo i moja emocija. A ako iz tih ličnih priča čitalac može izvesti svoje zaključke, dočarati vreme i okolnosti ili uočiti neku zakonomernost, imaću razloga da budem zadovoljan i dometima druge knjige ’Službe’.“

Povezana vest:  Premijera „Oslobođenje Skoplja“ u režiji Gorčina Stojanovića na sceni Narodnog pozorišta u Nišu

Izvan saznajnih okvira ove bezbednosne slagalice ostaje utisak da se Živaljević u većini priča iz svoje druge knjige osvedočio i kao odličan pripovedač, a pojedine epizode, kao „Srpski svet“ ili „Lokator“, mogu se svrstati u uzorne primere savremene srpske proze.

„Služba 2“, prekretnička priča o predrasudama i istinama koje prate Službu, čita se kao triler ispunjen stvarnim umesto izmišljenim likovima. Knjigu možete pronaći od srede 10. avgusta u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.