Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava u saradnji sa udruženjem Dugina Iskra organizuju prvi po redu WLW umetnički festival (Women Loving Women) u Beogradu, koji će se održati od 14. do 16. septembra u okviru manifestacije Europrajd 2022.

Festival će biti otvoren izložbom „Naša 4 zida“ autorki Minje Pavlović i Jelena Vasiljević. Ova izložba prikazuje svakodnevnicu istopolnih parova u Srbiji i pojedine fragmente života osoba čiji odnosi nisu vidljivi za pravni okvir u Republici Srbiji, niti tolerisani u heteropatrijarhalnom društvu u kome živimo.

Povezana vest:  Roman Draška Miletića "Kalendari"

Tokom festivala imaćete priliku da vidite različite umetničke radove žena koje vole žene, kao i da čujete različita iskustva umetnica iz Srbije i regiona koje se bave različitim umetničkim formama – slikarstvom, stripom, dokumentarnim filmom, fotografijom i muzikom, a pored umetničkog dela programa, tokom festivala ćemo se baviti istorijom i budućnošću lezbejskog pokreta, kako u Srbiji tako i u našem regionu, ali i celoj Evropi.

Povezana vest:  Nov muzej o Titaniku otvara se u Sautemptonu

„Nedostaju nam prostori gde lezbejski i životi kvir žena, kao i njihova umetnost može da se vidi u svojoj autentičnosti. Ovaj festival pokrenut je u želji da tih prostora bude više u našem regionu, ali i u želji da podstaknemo stvaralaštvo lezbejki, biseksualnih i kvir žena. Umetnost ima moć da aktivistički menja percepcije, transformiše svakodnevicu, povezuje sličnosti ali i približava ono što je udaljeno i manje poznato. Ovaj festival skroman je pokušaj da iniciramo susrete i vidimo gde će nas to odvesti“, rekla je Aleksandra Gavrilović iz organizacije Labris.

Povezana vest:  Švedski bestseler br. 1 „Oluja dolazi“ u prodaji

WLW umetnički festival se održava u prostoru „Miljenko Dereta“, i podržan je od strane Civil Rights Defenders (CRD), The Eurocentralasian Lesbian* Community – EL*C, i The Astraea Lesbian Foundation for Justice.