U okviru Borskih susreta, u petak 16. septembra u 17:30 na programu je Otvaranje arhive – Priče između zidova umetnice Džesfi Dženg i zajedničko čitanje u Narodnoj biblioteci Bor.

Priče između zidova predstaviće Violeta Stojmenović i Biljana Ćirić. Radi se o dugoročnom participativnom projektu prikupljanja ličnih zapisa (dnevničkih beleški, ispovesti, pesama, priča, eseja…) o zajedničkom iskustvu proživljavanja „nove normalnostiˮ i izgradnje žive arhive koja se može reprodukovati na različitim mestima. Realizacija projekta počela je tokom prvih lokdauna po čitavoj zemaljskoj kugli. Svakom autoru dodeljena je posebna fascikla. U Narodnoj biblioteci Bor biće pohranjeno oko 2.000 priloga šestotinak autora, pisanih na kineskom, srpskom, amharskom, engleskom, japanskom, nemačkom, koreanskom i mnogim drugim jezicima, a koji svi zajedno stvaraju jedan spomenik našem vremenu.

Violeta Stojmenović iz Narodne Biblioteke Bor je rekla o projektu: “Priče između zidova, i kao potencijalno nezavršiv umetnički projekat i kao artefakt, jedinstven i mnoštven istovremeno, čija je jedna od bezbroj mogućih verzija smeštena u knjižnom fondu Narodne biblioteke Bor, pozivaju korisnike biblioteke da u naizgled identičnom, tj. u nizu istovetnih belih fascikala, nasumice otkrivaju vrlo različita iskustva i doživljaje čitavog skupa medicinskih i nemedicinskih fenomena i dešavanja direktno ili indirektno povezanih sa pandemijom kovida 19, u širokom rasponu od zapisa koji će im i jezički i formalno i sadržajno biti bliski i razumljivi, u kojima će se, možda, prepoznati, iz kojih će, možda, saznati nešto važno o drugom čoveku, drugom društvu, drugoj zajednici, državi… do onih koji će za njih biti samo nečitljiva slika teksta, vizuelno privlačna ili odbojna, intrigantna i evokativna ili monotona”.

Povezana vest:  "VESELA UDOVICA" DRUGI PUT NA VELIKOM PLATNU BIOSKOPA CINEPLEXX

U svom tekstu povodom održavanja ovog programa, Violeta Stojmenović je istakla i sledeće: “Izvan nezaustavljivog toka sličnih ličnih, pa i intimnih zapisa koji se, povodom bilo čega, neprestano objavljuju na društvenim mrežama, potirući se i međusobno i nepromišljenim reakcijama na objavu i pre nego što se ona zaista pročita/pregleda, samo na osnovu „imena“, zapisi pohranjeni u biblioteci svedoče i o potrebi pojedinaca iz vrlo različitih miljea da njihova specifična reč negde, njima uglavnom neznano gde i za koga, ostane u „neprotočnom“ i „nesavremenom“ obliku. S druge strane, ne treba smetnuti s uma ni to da je umetnička koncepcija Džesfi Dženg, da bi se realizovala na bilo koji način i u bilo kojem od mogućih medija, zahtevala ne samo individualni odgovor i odgovornost, poverenje i svojevrsnu čežnju za alternativnim vidom komunikacije i izražavanja u alternativnoj, pandemijskoj realnosti već i podršku nekoliko kulturnih ustanova i organizacija, čiji su kapaciteti i resursi direktno, iako na prvi pogled nevidljivo obeležili ovu antiarhivu i odredili joj sastav.”

Povezana vest:  Provokativna predstava "What the fuck are we doing here?" ponovo u Mikser Teatru

Na Borskim susretima u okviru internacionalnog kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost” od 15. do 19. septembra biće održan niz programa na nekoliko lokacija u Boru. Transnacionalni istraživački tim i partneri projekta će kroz ove događaje podeliti svoja istraživanja razmatrajući kinesku inicijativu “Pojas i put” i način na koji će ona izmeniti estetike i prakse u lokalnom kontekstu.

Povezana vest:  Paviljon svetskih, evropskih i domaćih dizajnera zatvara Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

„Novim putevima u novu budućnost” dugoročni je projekat i istraživačko ispitivanje kojim se promišlja inicijativa „Pojas i put” i kako će ona izmeniti estetike i prakse svakodnevnog života u različitim lokalnim kontekstima u Etiopiji, Srbiji, Sloveniji, Uzbekistanu, Kini, Kazahstanu. Borski susreti predstavljaju kulminaciju rada i istraživanja obavljenih u prethodne dve i  po godine.

Foto: Jasphy Zheng, graphic design by xoesan