Christkind je mali Isus, dete Isus, Isusić, koji u katoličkoj tradiciji deci donosi poklone za Božić.

Christkind“ je i prvi roman Borisa Dežulovića. Žanrovska je mešavina čiju okosnicu čini priča o splitskom knjižaru s kraja 20. veka, koji je vremeplovom poslat u pozni 19. vek da ubije dečaka Adolfa Hitlera i tako spreči krvoproliće 20. veka.

Povezana vest:  "Rock me Amadeus" – 10 godina „Mocartove kuće" u Beču

Negde u dubokoj austrijskoj provinciji pred kraj 19. veka stranac dolazi u varoš i raspituje se za jednog dečaka. U pansionu u kojem je odseo pronađen je leš devojčice i na njemu trag vampirskog ugriza, a na istom mestu nekoliko meseci ranije odseo je Brem Stoker, autor „Drakule“. Nekoliko dana kasnije s mosta u reku pada lokalni pijanac, a meštani pričaju kako su dotičnog nesrećnika ubili ili vampir ili lutajuće duše Napoleonovih vojnika.

Povezana vest:  U četvrtak izlazi nastavak "Milenijuma"

Tragajući za dečakom, stranac će doći i do odgonetke tragičnih smrti, ali on ima važnija posla. Junak i narator Dežulovićevog nagrađenog romana ima zadatak da ubije osmogodišnje dete ne bi li ga sprečio da kao odrasli neurotični degenerik pobije milione ljudi. Otkud junaku ovo znanje o budućim događajima? Pa jednostavno, poslat je vremenskom mašinom iz Splita s kraja 20. veka da izmeni tok istorije.

Povezana vest:  Guitar Art Day u novobeogradskom kompleksu West 65

Napet i odlično napisan roman „Christkind“, za koji je Boris Dežulović dobio nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno delo, možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.