Kultnom predstavom „Ko to tamo peva“, koja je na repertoaru Velike scene u utorak 11. oktobra (19,30), biće otvorena baletska sezona Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovaj savremeni balet, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića i na muziku Vokija Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, premijerno je izveden 22. decembra 2004. godine i do sada je odigran 202 puta.

Na otvaranju baletske sezone nastupiće Jovica Bjegojev, Randol Betankourt, Nikola Bjanko, Rafaele Diliđente, Miloš Živanović, Miloš Kecman, Branko Sarić, Mihajlo Stefanović, Teodora Spasić…

Predstava je, već, u samom startu dobro uzdrmala kulturnu javnost. Međutim, odmah posle premijernog izvođenja, sve sumnje bile su otklonjene.

Povezana vest:  Uspeh Baletske škole Nacionalne fondacije za igru u Viljnusu

Poklonici baletske umetnosti oduševljeno su je prihvatili, a naklonost su joj iskazali ne samo novinari i kritičari, nego i mnogi koji do tada uopšte nisu posećivali baletske predstave.

Kritičar „Politike“ Petar Volk, ocenio je u svom osvrtu, nekoliko dana posle premijere: „Kada se složi sjajna muzika Vojislava Kostića, izražajna koreografija intencionalnih ritmova i unutarnjeg značenja sa kojom su igrači nadahnuti, stvara se predstava izrazitih vrednosti. Film je ostao ono što jeste, a balet će se pamtiti“.

Savo Popović iz „Večernjih novosti“, u članku pod naslovom „Hit iz autobusa”, između ostalog, je istakao da je ovde „dosegnut onaj standard koji se odavno primenjuje u baletskim predstavama na zapadu: nema glavnih i sporednih uloga – svi su solisti“.

Povezana vest:  Hendlova opera "Orlando" pred beogradskom publikom

Kritičar zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Branimir Pofuk primetio je da kompletan ansambl Narodnog pozorišta bio izvrsno uigran, podjednako uverljiv ne samo u gruboj groteski, nego i u nežnoj lirici i da zbog toga zaslužuje svaku pohvalu.

Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, predstavu je razumela i zavolela i publika na mnogobrojnim gostovanjima širom sveta Bogota (Kolumbija), Rim (Italija), Toronto i Otava (Kanada), Kairo (Egipat), Budva i Tivat (Crna Gora), Banjaluka (Republika Srpska), Skoplje (Makedonija), Temišvar (Rumunija) i Sarajevo (Bosna i Hercegovina).

Povezana vest:  Urušio se deo krova Neronove palate u Rimu

Predstavu je videla i publika u Pančevu, Obrenovcu, Negotinu, Rumi, Čačku, Kruševcu, Užicu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Lazarevcu, Somboru, Zemunu i Leskovcu.

Balet je dobio Godišnju nagradu Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u sezoni 2004/2005, Aprilsku nagradu Grada Beograda i Nagradu Udruženja baletskih umetnika „Dimitrije Parlić“.

„Ko to tamo peva“ bila je prva plesna predstava, u novije vreme, koja je izvedena u okviru prestižnog Međunarodnog pozorišnog festivala „Bitef“ (2005).

Kostimograf je Katarina Galić, a scenograf Žorž Draušnik.

Interesovanje gledalaca za ovu predstavu je nesmanjeno, a mnogi su je odgledali i više puta.

Foto: promo Narodno pozorište u Beogradu