Fondacija Sergei Polunin u saradnji sa agencijom Fabrika, 17. oktobra, u 19.30h, na velikoj sceni Narodnog pozorišta, organizuje humanitarno veče sa ciljem prikupljanja sredstava za nastavak školovanja talentovanih mladih baletskih umetnika iz Srbije, stipendista Fondacije SERGEI POLUNIN.

Fondacija Sergei Polunin se bavi produkcijom spektakularnih baletskih predstava čije se premijere održavaju na najprestižnijim bletskim scenama širom sveta, ali i poboljšanjem kreativnog okruženja baletana i svih drugih izvođačkih umetnika. Njihov cilj nije samo ulaganje u produkciju baletskih predstava, već pre svega u talentovanu decu koju prepoznaje Sergei Polunin i koja zahvaljujući podršci Fondacije u školovanju postaju zvezde u usponu. Fondacija Sergei Polunin ne omogućava samo školovanje mladih baletskih umetnika na čuvenim Svetskim baletskim Akademijama, već ih i angažuje u baletskim predstavama u njihovoj produkciji i omogućava njihovu svetsku promociju, igrajući uz najvećeg baletana današnjice.

Povezana vest:  Uskoro srpsko izdanje Faktora Čerčil Borisa Džonsona

Polunin je rođen u Ukrajini 1989. godine. Osvojio je planetu svojim nastupima sa gotovo svim najvećim svjetskim baletskim ansamblima. Karijeru je započeo 2006. godine, a sa 19 godina je postao najmlađi prvak Londonskog kraljevskog baleta u istoriji ove umetničke kuće, a potom i direktor.

Nastupao je i u Milanskoj skali, Londonskom Royal Albert holu, Boljšoj teatru, Pozorištu Stanislavski u Moskvi i brojnim drugim najpresižnijim baletskim scenama širom planete.

Poznat je i po svom buntovništvu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova i približi pravim ljubiteljima umetnosti.

Povezana vest:  Predstava sa Bitefa “Samo moje” na Nišvilu

Za Polunina kažu da je idealan spoj 3 najveća umetnika u istoriji baleta, Miše Barašnikova, Vaclava Nižinskog i Rudolfa Nurejeva.

Godinu dana nakon što je 2017. Polunin postao Srpski državljanin,  u Srbiji je osnovana “Sergei Polunin fondacija” koja podržava mlade talente u domenu baletske igre, pružajući im mogućnost edukacije na najprestižnijim Internacionalnim baletskim Akademijama i učešće u produkcijama Fondacije. Misija Fondacije je da približi balet najširem auditorijumu, poštujući I negujući tradicionalni  klasični balet, ali i savremeni plesni izraz.

Jedan od ciljeva Fondacije je edukacija koreografa kroz radionice i kampove kao i baletskih pedagoga.

Fondacija je učestvovala i u otvaranju Narodnog muzeja.

Fondacija Sergei Polunin je angažovala u predstavama u njihovoj produkciji i već afirmisane Srpske baletske umetnike kao što su Dejan Kolarov (Romeo i Julia, Sacre – Posvećenje, Lažni osmeh…), Tatjana Tatić(Romeo i Julia), Igor Pastor (Romeo i Julia), Jovana Nikolovska (Romeo i Julia), Ljiljana Velimirov (Satori), Đorđe Kalinić (Raspućin iI Satori)…..

Povezana vest:  Novi triler popularnog Jua Nesbea "Sin" u izdanju "Lagune"

Cilj ove večeri je da se obezbede sredstva za nastavak školovanja stipendista Fondacije, koja moraju biti uplaćena do kraja godine. Sigurni smo da ćemo i ove godine, kao i prethodne 2, obezbediti ukupan iznos neophodan za nastavak školovanja svih stipendista Fondacije, od donatora i kompletnog prihoda od prodaje karata. Karte za Gala veče Fondacije Sergei Polunin se mogu kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta.

Foto: Arhiva