Elizabet Pitkern solistkinja iz Njujorka i vlasnica jedne od najpoznatijih violina na svetu, čuvene „Crvene Stradivari Mendelson violine“ prvi put nastupa u Srbiji u utorak, 18. oktobra u 20 časova u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Povodom koncerta u Beogradu Elizabet Pitkern je izjavila da se veoma raduje da čuje zvuke svoje violine u akustici Kolarca.

–  Moja priča vezana za ovu violinu vraća me u početak devedesetih i aukcijsku kuću „Kristi“ u Londonu kad sam je prvi put videla i dobila odobrenje da sviram na njoj. U London sam otišla sa mamom. Odmah sam se povezala s instrumentom jer sam znala za njegovu istoriju i priču koju nosi. U sobi je bio i čovek koji je tajno učestvovao na aukciji, niko nije znao za njega. Usledilo je nadmetanje i violina je prodata misterioznom kupcu po ceni od 2 miliona dolara. Kasnije se ispostavilo da se moj deka tajno nadmetao za nju, naglasila je Pitkern.

Povezana vest:  U Kinoteci otvoren Legat Ružice Sokić

Na koncertu u Beogradu violinistkinju će pratiti Marko Stuparević, srpski pijanista koji živi u Njujorku, a specijalna gošća na violončelu biće američka umetnica Kejla Herman.

Marko Stuparević je rekao da se veoma raduje što će opet nastupiti u Beogradu i da mu je izuzetno drago i da oseća neku vrstu privilegije što je Elizabet Pitkern odlučila da svira u dvorani u kojoj je proveo svoju mladost.

Povezana vest:  Održana promocija knjiga „Priznati ono što jeste" i „Da!"

Priča o “crvenoj violini” je veoma fascinantna pogotovo za sve nas koji volimo i istoimeni film koji je osvojio Oskara. Razgovarao sam sa Elizabet i kada mi je rekla da će na jesen imati koncerte u Evropi znao sam da Beograd mora da bude jedna od stanica. Napomenuo bih da ćemo na koncertu čuti zvuke violine napravljene 1720. godine, ali i violončela iz 1769, takođe fantastičan instrument iz Italije na kome će svirati moja supruga Kejla Herman, istakao je Stuparević.

„Crvena violina“ dobila je ime po prepoznatljivom crvenom laku, a napravio ju je 1720. čuveni Antonio Stradivari. Ne zna se šta je bilo s violinom godinama, ali je poznato da je među njenim vlasnicima u 20. veku neko vreme bila porodica čuvenog nemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona.

Povezana vest:  "Neonski bluz" - Nova zbirka priča Dejana Stojiljkovića

Misteriozna sudbina Stradivarijeve violine poslužila je i kao inspiracija za film iz 1998. godine „Crvena violina“, koji je dobio nagradu Oskar za muziku. Kasnije je snimljen i dokumentarac „Aukcijski blok“, u kojem se pojavljuje i sadašnja vlasnica violine.

Repertoar koncerta na Kolarcu čine kompozicije Hajdna, Betovena, Klare Šuman, Geršvina, kao i Ejmi Bič, jedne od najznačajnijih američkih kompozitorki.

Ulaznice za koncert „Crvena violina“ su u prodaji na blagajni Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Foto: Joy Strorz