desanka_brankoOtkrivene spomen ploče Desanki Maksimović i Branku Ćopiću

 

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i zamenica ministra kulture i prosvete Republike Srpske Irena Soldat Vujanović, otkrili su danas spomen ploče književnicima Desanki Maksimović (1898-1993) i Branku Ćopiću (1915-1985), u zgradi u kojoj su živeli, u ulici Kralja Milana 23 u Beogradu.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić rekao je tom prilikom da spomen ploče nisu istaknute na spoljnom delu zgrade, već su postavljene skrovito, kakvi su i bili Desanka Maksimović i Branko

Ćopić, koji su veliku baštinu ostavili drugim ljudima, a sebe nikada nisu postavljali u prvi plan.

-Pesnici i stvaraoci kakvi su bili Desanka Maksimović i Branko Ćopić, ne mogu da budu zaboravljeni, jer su ostavili dubok otisak u našim životima- pečat koji traje i dan danas – rekao je on.

Povezana vest:  Jelena Bačić Alimpić u Tivtu

Prema njegovim rečima, oni su bili stvaraoci koji su detinjstvo činili vedrije i koji su u odrastanje unosili optimiza, ali su takođe postavljali važna pitanja o vremenu u kome su živeli.

-U godini knjige i jezika, govorimo o njima kao o piscima, koji su prelazili barijere i gradili mostove. Sećamo ih se zajedno sa ministarstvom kulture i prosvete Republike Srpske, sa kojim ove godine započinjemo pprojekat obeležavanja 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću – rekao je on.

Zamenica ministra kulture i prosvete Republike Srpske Irena Soldat Vujanović rekla je da se dela Branka Ćopića i Desanke Maksimović izučavaju u školama Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i da se dela Branka Ćopića vraćaju i u škole Hrvatske.

Povezana vest:  Pipi Duga Čarapa, Hendl i Maja Miloš na 4. BUDI-ju

-Ovi stvaraoci grade most između nas i pokazuju da su naši narodi povezani, da smo odrastali na istoj literaturi i da među nama postoji neraskidiva veza – rekla je ona.

Prilikom otkrivanja spomen ploča, glumica Ksenija Jovanović izrecitovala je pesme „Tražim pomilovanje“ i „Nemam više vremena“ Desanke Maksimović, a glumac Toma Kuruzović govorio je predgovor posvećen piscu Ziji Dizdareviću, koji je ubijen u logoru Jasenovac 1942. godine, iz knjige Branka Ćopića „Bašta sljezove boje“,

Spomen ploče u zgradi u Kralja Milana 23, postavljene su u okviru akcije „Vratimo dug piscima“ koji vode Ministarstvo kulture Srbije i list Večernje novosti, a na njima su, pored likova pisaca i godina rođenja i smrti, ugravirane i godine koje obeležavaju vremenski period u kome su Desanka Maksimović i Branko Ćopić živeli u toj zgradi.

Povezana vest:  Beogradska filharmonija dobija svoj sladoled!

U okviru akcije „Vratimo dug piscima“, u 2010. godini otkrivene su spomen ploče na zgradama u kojima su živeli Meša Selimović, Skender Kulenović, Dušan Matić, Aleksandar Vučo, Mića Popović, Antonije Isaković, Slobodan Selenić i Duško Radović.

Desanka Maksimović je u zgradi u ulici Kralja Milana, preko puta zgrade „Beograđanka’, na petom spratu, stanovala od 1973. godine, do svoje smrti 1993. godine, a u istoj zgradi, na četvtom spratu živeo je književnik Branko Ćopić od 1972. godine, do svoje smrti 1985. godine.

Branko Ćopić je u stanu u Kralja Milana 23, napisao svoje poslednje knjige pesama i proze, među kojima i delo „Bašta sljezove boje“. Njegova supruga umrla je 1995. godine, a stan u kome su živeli, godinama je prazan i zatvoren.