Narodno pozoriste foto by Infolink rs

Osma Noć muzeja probudila Srbiju!

Osma po redu Noć muzeja donela je dobro raspoloženje ne samo u muzeje i galerije već i na gradske trgove i ulice u 65 mesta u Srbiji, na 315 lokacija sa ukupno 429 dešavanja.

Raznovrstan program, perfomansi i koncerti učinili su da u Noći muzeja Srbija zabeleži pola miliona poseta institucijama kulture.

Svi oni koji su 14. maja bili u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Šapcu, Subotici, Kikindi, Valjevu, Zrenjaninu ili Beloj Crkvi svedoci su neponovljive atmosfere kao rezultata dobrih i nesvakidašnjih sadržaja, novootvorenih prostora i premijernih izložbi.

Treća po veličini u Evropi, domaća Noć muzeja ponudila je bogat sadržaj u 65 gradova u Srbiji, sa najvećim izborom u Beogradu na 67, Novom Sadu na 50, Šapcu na 20, Kragujevcu i Subotici na po 15 i Valjevu na 8 izložbenih lokacija.

Povezana vest:  Duhovit, zabavan, brz i pun preokreta - novi roman Bojana Ljubenovića "Da je bolje, ne bi valjalo"

Za osam sati trajanja Noći muzeja u Beogradu je zabeleženo preko 280 000 poseta a najveće interesovanje posetilaca izazvale su maske i maskenbal u Etnografskom muzeju, rimski vojnici i kovanje mačeva u Vojnom muzeju, performans ispred Narodnog pozorišta kao i ekskluzivno samo u ovoj noći otvorena Palata Srbije (SIV).

Petu godinu za redom u Novom Sadu, strpljivo, se čekalo u redu za ulazak u Muzej Vojvodine, pogled na savremene grafike mađarskih i vojvođanskih umetnika u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine a jedna od omiljenih izložbi Novosađana, ove godine, bila je Zbirka strane umetnosti Muzeja grada. U Novom Sadu, u osmoj Noći muzeja, zabeleženo je preko 105 000 poseta.

Pola veka urbane kulture obeleženo je uz rok koncerte u Domu omladine Kragujevca, dok je veliko interesovanje u ovom gradu izazvala i poseta Titovom apartmanu kao i izložba Muzeja Stara livnica. U Kragujevcu je bilo budno preko 4 000 ljubitelja noćnih obilazaka muzeja i drugačije zabave.

Povezana vest:  Objavljen takmičarski program sedamnaestog Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

Šabac već tradicionalno obara rekorde posete, ovoga puta sa 19 000 posetilaca. U Noći muzeja Šapčani su poželeli da se poigraju na izložbi “Vežbanje mašte, njeno veličanstvo igračka” gde se znatiželjno čekalo u redu.

I Pančevo u osmoj Noći muzeja beleži veće interesovanje u odnosu na prošlu godinu. Najviše posetilaca, čak 5 000, prodefilovalo je kroz Narodni muzej Pančeva koji je ubedljivo najposečenija od 15 pančevačkih lokacija.

Glumci Narodnog pozorišta u Nišu predstavili su kostime iz različitih predstava i na taj način animirali kako posetioce tako i političare svog grada. Noć muzeja probudila je 5 000 Nišlija koji su se ravnomerno rasporedili na dvadesetak lokacija otvorenih za posetu u Noći muzeja.

Povezana vest:  Ante Tomić je lekar za dušu - književno veče poznatog pisca i scenariste održano u knjižari Delfi SKC

Žitelje Zrenjanina je najviše interesovao Narodni muzej u kome su kroz preciznu satnicu kombinovane svirke, izložbe i radionice. Narodno pozorište bilo je omiljena lokacija roditelja sa decom a brojka od 10 000 posetilaca potvrđuje ideju da je ovaj grad značajni kulturni centar Vojvodine.

U Noći muzeja svoja iznenađenja prezentovao je i generalni sponzor manifestacije MTS Srbije, dok se partner, kompanija Viasat World, pridružila zajedničkoj borbi za novo parče kulture koje u opštu korist donosi Noć muzeja.

Osmesi, sjajno raspoloženje i vedra lica koja se retko „izvlače“ iz kuća i viđaju u noćnom izlasku obeležile su 14. maj, osmu Noć muzeja, Beograd, Novi Sad i još 65 mesta u Srbiji.