Izložba „Hvatači snova“, na kojoj je predstavljen izbor autentičnih dela dvadeset autora nekonvencionalne umetničke scene Srbije i Hrvatske, otvorena je u petak 18. novembra u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Ova izložba nastala je u saradnji Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba sa asocijacijom Art Brut Serbia, nakon Zagrebačke prezentacije 2020. godine.

Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja, na otvaranju je istakla: „Sama izložba, pored toga što je plod međunarodne saradnje, što znači da daje širi kontekst i samim umetnicima koji su uključeni, i nama kao publici, da u jednom širem geografskom terminu sagledamo savremene prakse, istovremeno nas ponovo vraća na pitanje: Šta je to margina? Da li je taj izraz svrishodan? Ili je, možda, sam po sebi put u jednu veliku zabludu“.

Dimitrije Tadić, savetnik za savremenu vizuelnu umetnost i multimedije u Ministarstvu kulture Republike Srbije, između ostalog je rekao: „Mislimo da se saradnja u regionu uvek podrazumeva i da po prirodi stvari ide sama od sebe, ali važno je da na tome kontinuirano radimo i zahvaljujem se na ovoj vrsti inicijative. Sjajno je da je uključen i Muzej savremene umetnosti u Zagrebu, i ti profesionalni kontakti su nešto što je veoma dragoceno za sve nas“.

Povezana vest:  Dejan Stojiljković predstavio novinarima novu knjigu "Zvezda nad prazninom"

Daniela Bilopavlović Bedenik, autorka izložbe i voditeljka Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb, na otvaranju je rekla: „Ovo je izložba koja je bila predstavljena prije dvije godine u Muzeju suvremene umjetnosti u jeku pandemije. Nažalost, nismo imali prilike svečano otvoriti, ali mislim da to nadoknađujemo sada sa ovim otvorenjem. Posebno mi drago je što smo započeli suradnju sa Goranom Stojčetovićem, umjetnikom koji i izlaže ovdje, a koji je predsjednik udruženja Art Brut Serbia. Mislim da je ovo sad ljep nastavak suradnje, za koju sam sigurna da će se  nastaviti i dalje“.

Izložbu je otvorila naša istaknuta glumica Katarina Žutić, koja je pročitala tekst Oto Bihalji-Merina o Serafin Lui, naivnoj umetnici s početka 20. veka. „Ovaj tekst je za nas i za današnju izložbu izuzetno bitan, i zapravo referira na sudbinu i status gotovo svih umetnika koje možemo da pogledamo i danas“, naglasila je Ivana Bašićević Antić u najavi ovog govora.

Povezana vest:  Predstavljena knjiga „Pogled sa Olimpa"

Nakon otvaranja izložbe, brojna publika je imala priliku da prati Stručno vođenje autorke Daniele Bilopavlović Bedenik u koje su se uključili umetnici iz Srbije i Hrvatske – Goran Stojčetović, Katie Woznicki, Bojan Đorđević Omča, Joškin Šiljan, Marjan Đarmati, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido.

Izložba „Hvatači snova“ obuhvata presek savremene umetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i prvi je takav projekat i početak saradnje na tom polju zemalja Balkana i istočne Evrope. Nastala je u saradnji s Udruženjem Art Brut Serbia (ABS) koje se od osnivanja 2014. godine bavi otkrivanjem novih, “nevidljivih” stvaraoca i talenata, te njihovim uključivanjem u društveni i kulturno-umetnički život. Na izložbi su predstavljeni marginalni umetnici od kojih neki izlažu prvi put i koji su, uprkos vremenu u kome žive i stvaraju, uspeli da pobegnu od ustaljenih umetničkih okvira i zadrže osoben likovni jezik.

Svi srpski umetnici na izložbi članovi su Udruženja Art Brut Serbia koje je pre osam godina pokrenuo Goran Stojčetović. I sam pripadnik marginalne scene, Stojčetović je jedan od onih školovanih umetnika koji je svoj likovni izraz pronašao u art brutu. Tu su još radovi Jasne Damnjanović, Bojana Đorđevića Omče, Marjana Đarmatija, Katie Woznicki, Dragana Stanimirovića i Danila Spasovića Denkea, koji su srpskoj publici poznati s underground scene i grupnih izložbi ABS-a. Joškin Šiljan jedan je od retkih umjetnika koji po izrazu pripada autsajderima, a stekao je reputaciju na umetničkoj sceni. Radovan Popović poznat je kao strip crtač i inicijator, te osnivač nekoliko umetničkih festivala i platformi.

Povezana vest:  Karavađo i Bernini u Beču

Na izložbi je zastupljeno i 11 hrvatskih autsajdera, od kojih su neki već izlagali u MSU Zagreb – Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Gojislav Kalapač Goja, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido, Simon Petkovich i Dubravko Sertić. Darko Brajković je u MSU izveo performans „Bit(i) skulptura“. Petar Brajković je mnogo izlagao u Nemačkoj, a u domovini bio nepoznat. Elvis Berton nije nepoznato ime na sceni, ali sada prvi put neke njegove radove sagledavamo u kontekstu outsider arta. Ivan Švalj je nov, pa će njegov alter-ego, Lutka Zvonka, i dalje biti zastupljen na izložbama.

Foto: Marija Konjikušić