Sudar dva neverovatna sveta daje nesvakidašnji spektakl na ovim prostorima: Anime simfoniju! Prvi put u Srbiji, koncept maestra Keniči Simura iz Japana, ujediniće dva udaljena sveta – najpopularnije anime filmove i igre i operski orkestar.

„Za nas ovo nije prvi ovakav iskorak. Granice kreativnosti pomerali smo sa Rock i Disco operom, na koje je pre svega nova, mlada izuzetno reagovala. Sada pred sebe postavljamo nov zahtev, kako istovremeno dočarati duh anime filmova, uz dostojanstvo koje sa sobom nosi operski orkestar“, objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Ansamblom, sastavljenim od desetina iskusnih operskih muzičara, kao i solista i specijalnih umetničkih nastupa upravljaće dirigentska palica idejnog tvorca koncepta, japanskog umetnika Keniči Simure.

Povezana vest:  Izložba u Beču „Evropa diktatura“

Na programu koncerta biće muzika iz poznatih animea i igara: Sword Art Online, Fate/zero, Fullmetal Alchemist, Black Butler , Attack on Titan, JoJo’s Bizarre Adventure, Tokyo Ghoul

Tokyo Revengers, Princess Mononoke, Howl’s Moving Castle, My Neighbour Totoro i druga popularna dela japanske animacije i industrije igara. Sem toga, samu muziku prate i projekcije filmova, kao dodatak.

„Verujem da naša publika prepoznaje istinski kvalitet, te da će sa jednakim oduševljenjem biti dočekan ovakav koncert i to za sve generacije, posebno za one koji žele da se otrgnu od nametnutih merila. Čini mi se da smo u periodu koji je za nama itekako pokazali da slušamo sopstvenu publiku i da pokušavamo mi da dođemo do publike, a ne ona do nas, kako su kod nas inače naviknuta pozorišta. Mi smo nacionalni teatar, imamo izuzetno iskusne, talentovane i školovane muzičare i pevače i zato verujemo da nam je jedan od zadataka i da obrazujemo i u pozorište dovodimo mladu publiku, a to možemo malim koracima i njihovim jezikom. I, tako i dolazi do ovako neobičnog spoja,” dodaje Stankov.

Povezana vest:  Nacionalna fondacija za umetničku igru osvojila 6 medalja u Kelnu

Anime Simfonije uspeva da spoji naizgled nespojivo kada su u pitanju muzički žanrovi, ali je najvažnije da privlači publiku različitih senzibiliteta, pa u ovom spektaklu podjednako uživaju i poklonici anime filmova i igara, kao i ljubitelji klasične muzike. Zato Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta nastavlja rad na kreiranju novih muzičkih poslastica kojima će počastiti publiku širom zemlje i regiona. Dirigent i autor muzičkih aranžmana je Keniči Simura.

Povezana vest:  „Nežne godine – Razvoj i vaspitanje deteta u prve četiri godine života" od četvrtka u prodaji

Anima simfonija, premijerno će biti prikazana u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, 14. decembra u 20 časova, a karte su u prodaji na blagajni Pozorišta.