Sopran Ljiljana Milovanović Jovanović i pijanistkinja Nevena Živković izvešće program posvećen Jeni Lind, jednoj od najcenjenijih soprana 19. veka koja je stekla nadimak Švedski slavuj. Muzikološkinja Aleksandra Paladin će tokom koncerta publici dati uvid u život i rad ove umetnice.

Koncert realizujemo u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

Program:
Čarls Groub
Tis the last rose of summer, varijacije za klavir

Karl Marija fon Veber
Und ob die Wolke, arija Agate iz opere Čarobni strelac

Johan Fredrik Bervald
I Sverige liger en skogig trakt, arija Marte iz opere Prolećni dan u Verendu

Rikardo Linter
Jenny Lind’s Swedish polka

Vinčenco Belini
Ah, non credea mirarti, arija Amine iz opere Mesečarka (kadenca u stilu J. Lind)

Jeni Lind
Grand Waltz

Đuzepe Verdi
Tu, del mio Carlo, arija Amalije iz opere Razbojnici

Vinčenco Belini
Casta diva, arija Norme iz opere Norma (kadenca u stilu J. Lind)

Biografije:

Koloraturni sopran, Ljiljana Milovanović Jovanović (Beograd) je prvo muzičko obrazovanje stekla kod kompozitora i dirigenta muzikologa Dragoljuba Jovaševića. Završila je MŠ Mokranjac u Beogradu, odsek solo pevanje i klavir, u klasi Mirjane Vlaović i Vladimira Steljmašenka. Na FMU u Beogradu je diplomirala i magistrirala studije solo pevanja u klasi Radmile Bakočević sa najboljim uspehom i specijalnom nagradom za postignute rezultate tokom studija. Kao stipendista italijanske vlade specijalizirala je opersku umetnost na Muzičkom konzervatorijumu Luiđi Kerubini u Firenci u klasi Vere Magrini i Liliane Poli, a zatim kod svetski poznatog baritona Jeržija Artiša, koji i dalje prati njenu karijeru.

Povezana vest:  Dodela Artzept međunarodne nagrade za dizajn u Beogradu

Ljiljanu Milovanović Jovanović kao i njenu sestru bliznakinju Biljanu Stafanson naša muzička javnost pamti kao vunderkinde (sestre Milovanović). U svojoj četvrtoj godini debitovale su na Radiju, a sa devet godina na televiziji, duetom iz Mocartove opere Čarobna frula. Sa samo trinaest godina objavile su svoj debi album. Često su nastupale zajedno na prestižnim scenama koncertnih dvorana i teatara u svetu.

Njen bogat repertoar vodećeg sopranskog faha čine dela Belinija, Mocarta, Donicetija, Verdija kao i skandinavskih i srpskih kompozitora. Premijerno je izvela dela savremenih kompozitora od kojih su mnoga posvećena ovoj umetnici. Njihovo izvođenje karakteriše belkanto sa izuzetnom interpretacijom, muzikalnošću i blistavim visokim registrom tipičnim za Voci Belliniane. Tumačila je glavnu rolu na svetskoj premijeri muzičke drame Slavuj, op. 24 (Nightingale) u Belgiji i Poljskoj.

Učesnica je brojnih međunarodnih muzičkih festivala, među kojima su Mocart festival, Festival zemalja EU Oda Evropi (Varšava), Šopen u bojama jeseni (Antonin), Music vid Mälaren (Vesteros), Festival evropske pesme (Varšava), Ohridsko leto, Jesenje muzičke svečanosti (Skoplje) i dr. Često nastupa na muzičkim manifestacijama humanitarnog karaktera u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je značajnih priznanja i nagrada kod nas i u svetu.

Povezana vest:  Impresivno delo o nasleđu, teretu i potrebi da se bude voljen - "O ženama i soli" Gabrijele Garsije u prodaji od 12. avgusta

Snima za radio i televizijske centre u zemlji i inostranstvu. Televizijski esej o umetnicama Kako se mesi umetnička pogača reditelja Slobodana Ž. Jovanovića, u realizaciji RTS-a proglašen je umetničkim ostvarenjem godine.

Domaće i inostrane diskografske kuće (PGP-RTS, DUX Record Company-Poland) su izdale njene kompakt-diskove i video izdanja. Povodom jubileja – 200 godina Bernadoti dinastije na švedskom tronu – izdala je CD Kraljevska muzika dinastije Bernadot u Švedskoj, koji je nagrađen iz Fondacije Kralj Gustaf VI za švedsku kulturu.

Nastupila je pred švedskim Kraljem Karlom XVI Gustafom i Kraljicom Silvijom.

Članica je UMUS-a.

Pijanistkinja Nevena Živković je završila nižu i srednju muzičku školu u Beogradu u klasi Lidije Matić. Diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Mirjane Šuice-Babić na Katedri za klavir. Osvojila je više republičkih i saveznih nagrada na takmičenjima na prostoru bivše Jugoslavije. Tokom studija je bila stipendista Fonda za mlade talente – Vlastimir Pavlović Carevac.
Nastupa kao pijanista i klavirski saradnik sa mnogim eminentnim umetnicima i operskim pevačima. Nastupala je u svim koncertnim dvoranama u Beogradu, širom Srbije i bivše Jugoslavije, kao i u Mađarskoj, Crnoj Gori, Italiji, Danskoj, Austriji, Francuskoj, Češkoj, SAD i Kini.

Učestvovala u mnogim emisijama većine televizijskih kuća u zemlji. Snimila je emisiju Oči tvoje zelene (starogradske pesme sa operskim pevačima), u realizaciji RTS-a koja se emituje i putem satelita RTS-a.

Povezana vest:  Otvorena izložba o stradanju srpskog naroda na Kozari 1942

Učestvovala je u realizaciji muzičkog projekta Toržestvo Šaljapina sa našim eminentnim operskim pevačem, basom Živanom Saramandićem (predstava je bila na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta).

Početak karijere vezan je za volonterski rad u Operskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu sezona 1995/96, a od sezone 1996/97. godine je u stalnom radnom odnosu kao muzički saradnik – korepetitor u Operi Narodnog pozorišta. U stalnom je angažmanu i saradnji sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Stanislav Binički. Godine 2018. je pozvana da pripremi ansambl i da svira klavir i čembalo u Mocartovoj operi Don Đovani u produkciji muzičke organizacije Gipac iz Bostona, sa međunarodnim glumcima iz Kine, SAD i Srbije. Radi i sarađuje sa solistima Opere Narodnog pozorišta i svira veliki broj naslova operske literature.

Koncert Švedski slavuj – Muzička saga Jeni Lind deo je ciklusa Koncerti u Galeriji koji je bio predviđen da se izvede u Svečanoj sali Skupštine grada. S obzirom na to da je gradska uprava u julu ove godine zabranila održavanje javnih događaja u prostoru Skupštine grada, koncert ćemo realizovati u Galeriji SANU, zahvaljujući podršci uprave Srpske akademije nauke i umetnosti koja nam je širom otvorila vrata.