Javna prezentacija “Održiva arhitektura, održivi gradovi, budućnost života” u okviru kojeg će biti predstavljeni najbolji praktični primeri iz Austrije, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, biće održana 2. decembra u 18 časova u Kulturnoj stanici Liman, u novosadskom Distriktu. Uvodni govor održaće ambasador Martin Pammer, predsedavajući programa “Platform Culture Central Europe” u okviru kojeg se održava prezentacija, a moderator je Adrien Feix, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu

Na prezentaciji “Re-sourcing Commons and Building Trust – Scopes of Action through Social Design” govoriće umetnik István Antal koji se u svom radu bavi fenomenima i mehanizmima migracije i interdisciplinarna istraživačica Elina Kränzle, koja se bavi gradovima u kontekstu socijalnih i političkih promena. Tema ove prezentacije biće način na koji su gradovi prepoznali potencijal kulture ne samo kao katalizatora urbanog i ekonomskog razvoja i oporavka, već takođe i kao ko-kreatora društveno održivih transformacija. Društveni dizajn suočava se sa kompleksnim društveno prostornim urbanim kreiranjem, kako bi kreirao inkluzivnije gradove za sve stanovnike.

Povezana vest:  "Istina o večnosti" roman za tinejdžerke i mlade žene

Martin Šmejc, predstavnik ogranka trgovinske agencije Češke u Beogradu, održaće prezentaciju ”Smart Cities as the way to sustainability”, o tome kako preobratiti grad u mesto na kome ljudi žele da provedu svoju budućnost. Šmejc će predstaviti češku viziju grada iz 2050. godine, oko koje su se okupile 32 češke kompanije sa svojim idejama i rešenjima o tome kako da krairaju pametno i održivo okruženje za urbani život.

Mađarski arhitekta Tamás Szentirmai održaće prezentaciju “Reuse the city – small scale interventions in Debrecen as a method of sustainability”. Tema će biti način na koji arhitektura uvek snažno reflektuje aktuelni društveni i kulturni kontekst. U okviru arhitektonskog obrazovanja u Debrecinu, studentskih zaduženja i projekata departmana, odvija se traganje za odgovorima na pitanja o mogućim profesionalnim pristupima, koji bi bili alternativa aktuelnim inženjerskim i tehnološkim rešenjima prisutnim u savremenom životu. Na ovaj način razmišlja se  o održivosti i primarnom cilju prikazivanja skrivenih vrednosti i potencijala već postojećih urbanih prostora, koji bi mogli da dobiju novu funkciju uz minimalne intervencije bez značajnih ulaganja.

Povezana vest:  „Bibliotekama igračaka“ do kreativne igre za decu

Artur Zaguła, vanredni profesor na Institutu za arhitekturu i urbano planiranje na Tehnološkom univerzitetu u Lođu, održaće prezentaciju “Revitalisation As A Tool For Sustainable Urban Development – The Case Of Łódź”. Održiv razvoj implicira sinergiju tri faktora – prirodnog, ekonomskog i socijalnog. Na isti način akcije usmerene ka revitalizaciji moraju da uzmu u obzir kulturne, društvene, ekonomske, političke, zdravstvene i ekološke aspekte. Zaguła će govoriti o procesima revitalizacije u Lođu, jednom od najvećih urbanih centara u Poljskoj, koji se od bivšeg centra tekstilne industrije razvio u grad modernih tehnologija i kreativnih industrija.

Povezana vest:  „Stubovi kulture“ objavili "Kapija Balkana" Svetlane Velmar-Janković

Slovačka arhitektica Lenka Petráková govoriće o projektu “8th Continent® – Ocean Research and Cleaning Station”, koji je počela da razvija u okviru svog rada na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču, sa ciljem da povrati balans morskog okruženja kroz čišćenje. Ovo je jedinstvena tehnologija skupljanja, sortiranja i recikliranja otpada, koja daje odgovore na pitanja o mogućnosti samoodrživih objekata na otvorenom moru.

U okviru muzičkog segmenta programa ovog događaja, nastupiće austrijsko-srpski duo “Vila Madalena” koji čine Nikola Zarić (harmonika, glas) i Franz Oberthaler (klarinet, saksofon, glas). Njihovu muziku karakteriše stilska nezavisnost i instrumentalna virtuoznost u kombinaciji sa dobrim humorom, odnosno muzički mostovi između originalnih kompozicija, balkanskih ritmova, austrijske i južnoameričke muzike.