Kreativni centar je nedavno objavio dve zanimljive ekološke slikovnice – Čudovište u Zekinoj šumi i Uzbuna u Bistrom potoku, koje je napisao Simeon Marinković a ilustrovala Evelina Daneva Rajninger.

Obe knjige deo su serijala Čuvari prirode, namenjene su deci mlađeg i starijeg predškolskog uzrasta i bave se važnom i aktuelnom temom očuvanja i zaštite životne sredine – zašto je opasno ostavljati u prirodi plastične predmete i drugi opasan otpad i na koji način takva nemarnost može da ugrozi živi svet. Značaj ovih slikovnica je u podsticanju ekološke svesti kod dece od najranijeg uzrasta, kao i u razvijanju dobrih navika i odgovornog odnosa prema prirodi.

Zeka, kornjača Kori, puž Rogonja, kos Žuti Kljun, žabica Maja i rak Radoslav deo su družine iz Zekine šume u kojoj je život prepun uzbuđenja. Šumi prete razne opasnosti, pa njeni stanovnici neprestano upadaju u probleme. Ali naši vredni čuvari prirode uvek su spremni da zajedničkim snagama preduzmu sve što mogu kako bi zaštitili svoju šumu i spasli drugare koji su se našli u nevolji. Na tom putu Zeku i ostale čuvare prirode čekaju mnoge avanture.

Povezana vest:  Dejan Savić gostovao u Rumuniji

Čudovište u Zekinoj šumi prva je slikovnica iz pomenutog serijala. Stanovnici šume susreću se sa opasnostima koje im prete od nemarno bačenih plastičnih kesa. Kornjača Kori našla se u velikoj nevolji kada je jednog sunčanog jutra krenula u šumu da nađe nešto ukusno za doručak. Dok se ona suočava sa opasnošću, preplašeni drugari javljaju Zeki da se u šumi pojavilo strašno čudovište. Posle niza uzbudljivih događaja čuvari prirode uspeće da otkriju kakva opasnost zaista preti njihovoj šumi.

Povezana vest:  Premijera performansa "Čipka i čokolada - balkanski sex i grad" 20. februara

Uzbuna u Bistrom potoku druga je slikovnica iz serijala Čuvari prirode. U ovoj priči stanovnici šume se usred priprema za veliki koncert susreću sa nečim veoma opasnim, što preti da ugrozi sve životinje i biljke Bistrog potoka. Šta će čuvari prirode preduzeti kako bi njihov potok ponovo bio čist?

Kroz zajedničko čitanje deca i roditelji će se pridružiti vrednim čuvarima prirode i naučiti važne ekološke lekcije.

Svakodnevno se srećemo s problemima očuvanja i zaštite prirode. Svedoci smo bezbroj primera ljudske nebrige i nezahvalnosti prema prirodi. Ideja da se pokrene edicija ekoloških slikovnica rodila se iz potrebe da se u ovoj oblasti stvari brže menjaju. Slikovnica je prva knjiga, a rano detinjstvo je najvažniji period u čovekovom životu. Ako se u tom periodu kod dece probudi ljubav prema prirodi i steknu saznanja o potrebi očuvanja prirode, to će trajati zauvek. Verujem da kod dece možemo razviti odgovoran odnos prema prirodi i želju za preduzimanjem akcija za njeno očuvanje, navela je Slavica Marković, urednica ove edicije.

Povezana vest:  Direktan prenos opere „Karmen" iz Metropolitena

U pripremi su još dve slikovnice iz ovog serijala – Nezgoda na Zelenoj livadi i Nova godina u Zekinoj šumi.