Slikarki Snežani Petrović danas je u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda uručena prestižna nagrada „Momo Kapor“ za likovnu umetnost. Plaketu od srebra sa motivom školice i novčanu nagradu uručili su akademik Matija Bećković, predsednik Upravnog odbora Zadužbine „Momčilo Momo Kapor” i Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Marketinga i komunikacija Erste Banke, koja je i ove godine pokrovitelj nagrade.

Nagrada „Momo Kapor“ dodeljuje se od 2011. godine naizmenično za književnost i likovnu umetnost, sa ciljem da se neguje i očuva sećanje na najvećeg pisca među slikarima i najvećeg slikara među piscima. Žiri, koji su činili Dejan Đorić, likovni kritičar (predsednik žirija), Dragan J. Danilov, književnik i likovni kritičar i galeristkinja Sanja Bjelanović Janković, jednoglasno je doneo odluku, a u obrazloženju je istaknuto: „Naša likovna scena je među najmanjim, ali najbogatijim raznim pojavama, a ova umetnica je po priznanju slikara za sada jedina novost u srpskoj školi iracionalne figuracije. Za njeno delo se sve više interesuju kolekcionari i šira javnost, što je obeleženo i odličnom monografijom. Stoga je žiri smatra potpunom i celovitom umetničkom pojavom, dragocenom za nas.

Foto: M.M./ATA Images

Nagrađena umetnica se, u vrlo emotivnom govoru, zahvalila velikom broju poštovalaca njenog i Kaporovog dela koji su se okupili u Svečanoj sali Skupštine grada.

Povezana vest:  69. GODINA MALOG POZORIŠTA „DUŠKO RADOVIĆ" I PREMIJERA PREDSTAVE ZA MLADE „VELIKI ODMOR"

Velika je čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg velikog umetnika Mome Kapora. Velika radost povodom dodele je plaketa sa motivom Momine školice koja nosi u sebi univerzalnu simboliku suštine života, a to je: cilj je postati čovek, a sreća je ostati dete u duši. Ovo je generalno moto u mom životu. Koristim priliku da se zahvalim Zadužbini „Momčilo Momo Kapor“ na ovoj prestižnoj nagradi, takođe zahvaljujem se članovima žirija likovnim kritičarima Dejanu Đoriću i Draganu J. Danilovu i galeristkinji Sanji Bjelanović Janković na njihovoj odluci da ove godine nagrade moj rad, zahvaljujem se Erste Banci na njihovoj podršci i svima vama koji ste danas došli da podelite sa mnom ovaj lep trenutak.“ rekla je Snežana Petrović i pozvala sve zainteresovane da posete njenu izložbu „Neistraženi svet – Retrospektiva“ koja će biti otvorena u četvrtak 13. aprila u 19 časova u beogradskoj galeriji Sanjaj.

Povezana vest:  Vulkan izdavaštvo i Golden Rose za sve dame

Drugu godinu zaredom rad Zadužbine i nagradu „Momo Kapor“ podržava Erste Banka koja kroz partnerstva sa velikim kulturnim manifestacijama, kao i podrškom umetničkoj sceni u manjim, ruralnim sredinama, blizu dve decenije kontinuirano ulaže i doprinosi razvoju kulture i umetnosti u našoj zemlji.

Foto: Amir Hamzagić/ATA Images

U ime svih zaposlenih Erste Banke od srca čestitam našoj laureatkinji Snežani Petrović i nadam se, da će bar jedna od njenih nestvarno bajkovitih i čarobnih slika uskoro naći svoje mesto u našoj umetničkoj kolekciji. Ponosni smo što sa Snežanom, osim rodnog grada, delimo i ljubav prema umetnosti, kulturi i obrazovanju, oblastima nad kojima već decenijama neumorno bdimo.” izjavila je Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Marketinga i komunikacija Erste Banke.

Naredne godine Zadužbina “Momčilo Momo Kapor” će dodeliti nagradu za književnost.

Povezana vest:  Predstava: "STENA I KOTUR" u sredu, 07. novembar 2012. u 20:00m DOB//Amerikana

Doktor likovne umetnosti Snežana Petrović

Snežana Petrović je rođena 1977. godine u Novom Sadu. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. godine na odseku Grafika gde je i magistrirala 2008. godine, a doktorirala je 2015. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu kao docent na Katedri za grafiku.

Umetnički rad obuhvata medij slikarstva, grafike, crteža i objekata. Do sada je učestvovala na preko 220 grupnih i realizovala 21 samostalnu izložbu u zemlji i inostranstvu (Francuska, Italija, Nemačka, Belgija, Austrija, Češka, Engleska, Španija, Portugalija, Rusija, SAD, Kanada, Indija, Malezija, Kina, Japan). Dobitnica je desetak nagrada i priznanja za svoj celokupni umetnički rad, od kojih se izdvajaju nagrade na 6. Tokijskom međunarodnom trijenalu male grafike 2018. godine u Japanu i 10. Međunarodnom bijenalu grafike „Premio Acqui 2011“ u Italiji. Njeni radovi nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama, kao i u nacionalnim galerijama i muzejima širom sveta.

Foto: M.M./ATA Images i Amir Hamzagić/ATA Images