Knjiga Najlepša ljubavna pisma svetskih pisaca oslikava ljubavne priče svetskih pisaca onakvima kakve su zaista bile – sa njihovim čežnjama, patnjama, nadanjima, nemirima, strahovima. Nit koja prožima sva njihova pisma uverava nas u to da su inspirisana najsnažnijom silom koja pokreće svet – ljubavlju.

Kako su voleli i o ljubavi pisali oni koji su iza sebe ostavili tomove knjiga koje i danas čitamo?

Ivo Andrić, Isidora Sekulić, Fjodor Dostojevski, Marina Cvetajeva, Lav Tolstoj, Džejms Džojs, Virdžinija Vulf, Franc Kafka, Pol Elijar samo su neki od onih čija ćete pisma pronaći u ovoj knjizi. Ta pisma su potpuno autentična – pronađena su posle smrti svih ovih velikana i sačuvana su do danas. Dragocena su jer nam otkrivaju da je ljubav jedina konstanta u svim vremenima.

Povezana vest:  Dirljiva priča o prijateljstvu i ljubavi: Prijatelj

„Često sam jako tužan, i to je nekakva bespredmetna tuga, baš kao da sam prema nekome učinio zločin. Tebe zamišljam i o tebi maštam svakoga časa.“ (Fjodor Dostojevski – Ani Snitkinoj)

Naš vek je doneo brojne tehničke mogućnosti koje su promenile život savremenog čoveka, ali istovremeno su sve te promene dovele do zanemarivanja i zaboravljanja lepote malih stvari, između ostalih – pisanja, slanja i iščekivanja ljubavnih pisama. Ipak, komuniciranje pisanom rečju opstalo je do danas, samo je dobilo druge oblike i forme. To nam kazuje da čovekove suštinske potrebe nikada ne mogu sasvim iščeznuti.

Povezana vest:  Održana konferencija za novinare povodom Noći knjige

„Najlepša su Ti pisma, a time je mnogo rečeno, jer su ona uopšte, u celini, svakim retkom svojim, nešto najlepše što sam doživeo; najlepša su ona u kojima daješ pravo mom ‘strahu’, a istovremeno pokušavaš da mi objasniš da ne treba da ga osećam.“ (Franc Kafka – Mileni Jesenskoj)

Dr Žaneta Đukić Perišić, književna istoričarka i književnica, rođena je, živi i radi u Beogradu. Dobitnica je nagrada Isidora Sekulić i Zlatna srpska književnost. Njena knjiga Najlepša ljubavna pisma svetskih pisaca dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Povezana vest:  Premijera predstave „Milenijum u Beogradu“