Autorski tim predstave „Bludni dani kuratog Džonija“, koja je sinoć odigrana u takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja, nastala u produkciji Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház) sa Sterijinim pozorjem kao koproducentom, ovom prilikom želi da obavesti javnost o svom vrlo neprijatnom iskustvu i nezadovoljstvu saradnjom sa Novosadskim pozorištem, kao većinskim producentom, s obzirom na činjenicu da ovaj teatar ni godinu dana nakon premijere nije ispunio svoje ugovorene obaveze i isplatio u celini dogovorene iznose autorskih honorara.

Premijera predstave „Bludni dani kuratog Džonija“ održana je 28. juna 2021. Tokom godinu dana, od datuma premijere do danas, brojni pokušaji da stupimo u kontakt sa upravom pozorišta povodom izmirenja duga do iznosa koji su utvr􏰀eni našim autorskim ugovorima, bili su ignorisani. Direktor pozorišta Valentin Vencel, odgovorna osoba čiji je potpis na ugovorima kao „naručilac poslova“ i koji je zastupnik Novosadskog pozorišta, preusmeravao nas je na druge sektore i pojedince u pozorištu, prebacujući odgovornost na druge, tako dodatno otežavajući komunikaciju i rešavanje nastalog problema.

Povezana vest:  Istorijska pobeda u Briselu: Novi Sad je Evropska prestonica kulture!

Ističemo da je koproducent, Sterijino pozorje, svoje ugovorene obaveze ispunio i da je u više navrata apelovao na Novosadsko pozorište da izmiri dug, ali to se nije dogodilo.

U periodu od juna 2021. do ovog trenutka, Novosadsko pozorište je, uprkos dugovanju, realizovalo tri nova projekta: „Nevidljiva deca“, „Idiot“ i „Ričard treći“.

Smatramo da je Sterijino pozorje, kao jedan od najvećih i najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji, adekvatan prostor za razgovor o položaju pozorišnih umetnika i njihovom tretmanu u institucijama kulture. Takođe, smatramo da je naša odgovornost da sa kolegama i javnošću podelimo svoje iskustvo i ukažemo na problem u kome se nalazimo jer verujemo da je rešavanje ovakvih i sličnih situacija u interesu svih naših kolega.

Povezana vest:  Vulkan izdavaštvo i Golden Rose za sve dame

Mi, autorski tim predstave „Bludni dani kuratog Džonija“, želimo da skrenemo pažnju da rad svih onih koji se bave umetnošću i kulturom, treba da bude poštovan i adekvatno vrednovan – plaćen u skladu sa ugovorima o radu koje sa poslodavcima potpisujemo.

Svaku dalju komunikaciju sa Novosadskim pozorištem, autorski tim predstave „Bludni dani Kuratog Džonija“ će voditi isključivo preko pravnog zastupnika.

Autorski tim predstave „Bludni dani Kuratog Džonija“

Povezana vest:  Instalacija „Rabittland” Ane Nedeljković u Likovnoj galeriji od 8. aprila

Jovana Tomić, rediteljka

Dimitrije Kokanov, dramaturg

Igor Koruga, koreograf

Jasmina Holbus, scenografkinja

Luka Mejdžor, kompozitor

Foto: Aleksandar Milutinović Novosadsko pozorište