Tokom vikenda počela je Nedelja italijanske kulture u Novom Sadu koja će trajati do 26. maja. Ova kulturna manifestacija započela je spektakularnim koncertom u Svilari: Noć tarante – Ritam i strast Apulije“. Jedanasestoro muzičara oduševilo je novosadsku publiku koja je često ustajala sa svojih mesta i igrala zajedno sa plesačima. Etno sastav iz Apulije sačinjava osmoro muzičara i troje igrača:  Konsuelo Alfijeri (vokal i usna harmonika), Đuzepe Astore (violina), Alesandro Kiga (daire), Roberto Kiga (daire), Roberto Đema (harmonika), Niko Berardi (duvački instrumenti), Atilio Turizi (gitara), Salvatore Galeanda (vokal i daire) i igrači Andrea Karakuta, Mihaela Koluča i Lučija Skarabino.

Povezana vest:  Majstori baroka i klasike na Kolarcu 4. decembra

U toku je izložbaItalijanska umetnost na Tvrđavi“, omaž italijanskoj umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi u Muzeju grada Novog Sada. Postavka obuhvata slike italijanskih autora iz Zbirke strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada. – Dani italijanskog filma održavaju se do 25. maja u Kulturnom centru Novog Sada. Program obuhvata filmove savremene italijanske produkcije. – Predstava „Nepostojeći vitez“, prema istoimenom romanu Itala Kalvina, održaće se u utorak, 23. maja u 20.00 časova u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Predstava se izvodi na italijanskom jeziku sa titlovima nastalim adaptacijom izdanja na srpskom jeziku „Nepostojećeg viteza“, trećeg romana trilogije pod nazivom „Naši preci“ Itala Kalvina, koje je u prevodu Ane Srbinović objavila izdavačka kuća Paideia (2007).

Povezana vest:  FAILED ARCHITECTURE: debata i izložba, 6. aprila u KC Grada

Program Nedelje italijanske kulture u Novom Sadu organizuje Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu i brojnim saradnicima, među kojima su: Kancelarija ICE u Beogradu, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Kulturna stanica Svilara, Muzej grada Novog Sada, Kulturni centar Novog Sada, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Pozorište mladih, Fondacija „Noć tarante“. – Detaljan program na sajtu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Povezana vest:  Izložba fotografija Jakova Simovića od 25. maja u Galeriji O3ONE u Dorćol PLATZ-u

Foto: Ćomi Krajnović / Italijanski institut za kulturu u Beogradu