PUT-SVILENovi roman dobro znanog Falkonera „Put svile“

Svi koji su, a takvih je stvarno puno, pročitali roman „Sultanov harem – Sulejman Veličanstveni“ nisu zaboravili ime autora Kolina Falkonera a sada je „Vulkan“ objavio njegovo najnovije delo „Put svile“ u kome nas autor „seli“ u 13. vek.
Posetioci prošlogodišnjeg beogradskog Međunarodnog sajma knjiga imali su priliku da sretnu Falkonera pošto je, kao gost svog ondašnjeg izdavača „Alnarija“, došao da lično promoviše roman „Anastazija“ posvećen sudbini članova porodice poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova.
Ipak, za sada mu je još uvek najpopularniji roman „Sultanov harem“ koji je tavorio na policama knjižara sve dok na TV ekranima nije počela da se emituje serija o Sulejmanu Veličanstvenom. „Alnari“ je brzo reagovao i na promenjenim koricama dodao je samo ime sultana u čijem se haremu odvijala radnja romana koji je preko noći postao apsolutni bestseler na Balkanu.
Pošto se serija prikazivala u velikom broju zemalja, Falkonerov roman, koji veoma verno opisje baš sultanovu miljenicu sultaniju Hurem preveden je na više od 17 jezika.
Kao iskusni pisac za potrebe marketinških agencija, ali i poklonik istorije Falkoner se za svaki roman poatarao da bude dobro utemeljen u istorijsku građu, da što vernije dočara vreme u kome se odvija radnja. To je, ovoga puta, slučaj sa vremenom krstaških ratova, jer glavni lik romana je vitez iz reda templara Žosran Sarazini koji 1260. stiže u Palestinu u kojoj još uvek vladaju krstaši, ali ih opasno ugrožavaju muslimani Saraceni.
Na Žosrana pada izbor da krene putem svile ka dvoru mongolskog cara Kublaj kana i pridobije ga da bude saveznik krstaša u borbi protiv sve nadmoćnije islamske vojske. Saputnici su mu tatarska princeza-ratnica Kutelkun koja jos nije našla muškarca koga bi poželela i dominikanski fratar Vilijem kome je Papa poverio pismo za kana kojim želi da ga pridobije za saveznika.
Taj klasični „roud roman“ je prilika da se ova neobična grupa putnika sretne sa mnogim izazovima, doživi neverovatne avanture ali Falkoner izbegava da ga pretvori u „limunadu“, jer niti im uspeva da spreče propast Latinskog carstrva niti da steknu saveznika u Kublaj kanu, niti da ljubavnici nađu miran kutak u kome bi žveli na miru.
Na kraju, jedini koji je dočekao prirodnu smrt je ostareli franjevac koji pred smrt ispoveda grehe pa i sve avanture kroz koje je prošao.

Povezana vest:  URBAN BUNDLE – GRADSKO OKUPLJALIŠTE , konkurs je otvoren od 23. februara do 5. aprila 2012.