Slavna italijansko-američka glumica Izabela Roselini očarala je publiku u prepunom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je na Velikoj sceni izvela svoju monodramu „Darvinov osmeh“ u organizaciji Beogradskog festivala igre.

Svojim šarmom, toplinom i ljupkošću, Izabela je publici prenela pozitivne vibracije, svima nama preko potrebne u ovim teškim trenucima. Njen osmeh zagrejao je srca, a dirljiva predstava o ljudskosti, životinjama i umetnosti, podsetila na empatiju i poruke plemenitosti.

„Bila su ovo dva magično provedena dana. Hvala Beograde, hvala Aja!“, rekla je Izabela nakon što je pozdravljena višeminutnim ovacijama ozarene publike, među kojima su bili i ministarka kulture Maja Gojković, ambasadori Italije, Švedske, Izraela, Francuske, ali i brojne poznate ličnosti.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe “symptom.dj” Jelice Radovanović i Dejana Anđelkovića u ponedeljak, 09. maja u 20:00 u Magacinu u Kraljevića Marka 4

Mesec dana nakon završetka svog spektakularnog 20. izdanja, Beogradski festval igre doveo je u glavni grad legendarnu glumicu, manekenku, mastera etologije i velikog filantropa.

„Darvinov osmeh“ zasnovan na knjizi „Izražavanje emocija kod čoveka i životinja“ Čarlsa Darvina, podstaknut Izabelinim master studijama iz etologije (nauke o ponašanju životinja) i konzervacije, a protkan njenom životnom ljubavi prema životinjama, na zabavan način bavi se teorijom evolucije, prošaranom Izabelinim iskustvom kao glumice.

„Kada se smejemo ili mrštimo, taj govor tela je univerzalno razumljiv, ali postoje gestovi koje, recimo, razumeju samo Italijani. U svojoj knjizi Darvin se pitao kako su nastali ti gestovi specifični za pojedine kulture. Ista pitaja postavljaju i glumci“, rekla je Izabela beogradskim medijima dan pred predstavu.

Povezana vest:  LA LINEA GOSTUJE U BEOGRADU

Ova pripadnica filmske „aristokratije“, kojoj je prošle nedelje u Rimu uručen Donatelov David (italijanski Oskar) za životno delo, u predstavi priča i o svojim čuvenim precima: ocu, italijanskom reditelju Robertu Roseliniju, majci, švedskoj glumici Ingrid Bergman i dedama Anjolu i Justusu, pionirima filma i fotografije.

„Svi moji komadi na temu životinjskog ponašanja su komični, jer mene životinje zabavljaju. Snimljeni su mnogi divni dokumentarci i serijali o životinjskom carstvu, poput Bi-Bi-Sijevog sa Dejvidom Atenborouom, ali su oni mnogo ozbiljni. Životinje u meni izazivaju radost i zapitanost i to pokušavam da prenesem u svojim delima“, objasnila je Izabela, koja je do sada snimila oko 40 kratkih i dva dugometražna filma i napisala tri monologa o ponašanju životinja.

Povezana vest:  Slikovnica za one koji ponovo žele da odrastu - "Rečnik beskrajnog odrastanja" - Zoran Penevski, Slavimir Stojanović

Deo prihoda od prodaje ulaznica doniran je Udruženju Beta iz Zaječara koje se brine o napuštenim životinjama, a na oduševljenje slavne glumice, nekoliko zaječarskih pasa i mačaka, prisustvovali su njenoj konferenciji za medije.  

Inače, Izabelu Roselini i Aju Jung spojio je zajednički prijatelj, Mihail Barišnjikov, koji je na pomenutoj konferenciji za medije putem video linka čestitao 20. rođendan festivalu i, „uz dubok naklon Aji“, poželeo još mnogo godina uspeha i trajanja.

Foto: A.K./ATA Images i Amir Hamzagić/ATA Images