28. Prolećni festival zdravlja biće održan 25. maja 2023. godine, u Domu Vojske Srbije (Ul. Braće Jugovića 19) u Beogradu, od 10 do 20 sati. Ulaz na festival je besplatan.

U okviru manifestacije, posetioci će bez zdravstvene knjižice i čekanja moći da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja o aktuelnim temama iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima.

Festival zdravlja će svečano otvoriti ministarka zdravlja profesor dr Danica Grujičić.

Deo festivala biće posvećen mentalnom zdravlju mladih i ukazivanju prve pomoći. Psihijatar profesor dr Slavica Đukić Dejanović održaće predavanje o mentalnom zdravlju srednjoškolcima. Budući da su masovne nezarazne bolesti jedan od velikih problema sa kojim se suočava veliki broj građana, na predavanju o tome, između ostalih, govoriće kardiolog akademik profesor dr Petar Seferović.

Povezana vest:   XXII Hot Wheels Dečiji sajam od 5. do 7. oktobra u hali 3 Beogradskog sajma

Posetioci će moći da provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, pulsnu oksimetriju (kontrola procenta kiseonika u krvi), provere bodi mas indeks i nivo uhranjenosti, utvrde sastav sopstvenog tela na specijalnoj vagi i saznaju šta prema njihovoj konstituciji treba da jedu i kojim fizičkim aktivnostima da se bave, posavetuju se oko zdravlja zuba, izmere hidraciju kože, testiraju se na demenciju, anksioznost i depresiju, provere rizik za pojavu dijabetesa, urade ultrazvuk kolena i karotida. Zainteresovane građane očekuju savetovanja sa kardiologom, alergologom, fizijatrom, pedijatrom, stomatologom. Radiće se i na edukaciji žena za samopregled dojki na simulatoru, kao i na proveri nivoa ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu aparatom smokilajzer.

Povezana vest:  Kompanija easyJet otvara linije između Beograda i Milana

,,Osim zdravstvenih ustanova iz Beograda, specijalni gosti festivala biće domovi zdravlja “Novi Sad” i “Šabac”. Stručni tim Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” proveravaće ko je od građana u riziku za dobijanje šloga, pa će im na licu mesta uraditi ultrazvučni pregled karotida. Informacije o zdravim stilovima života posetioci će moći da dobiju od stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Imamo još mnogo lepih iznenađenja za posetioce festivala” rekla je dr Mirjana Mićović, predsednica Organizacionog odbora Festivala zdravlja u Beogradu.

Povezana vest:  Boy Goofy je pobednik prvog Red Bull BC One Cypher turnira u Srbiji (FOTO)

Na bini će se smenjivati programi vežbanja, nastupi dečijih plesnih klubova, radionice za mlade i promocije knjiga. Predavanja za zainteresovane posetioce držaće najeminentniji stručnjaci iz oblasti medicine. Zdravstveni radnici će i ovoga puta moći besplatno da prisustvuju akreditovanom predavanju i dobiju bodove za obnavljanje licence. Za najmlađe će biti organizovan „Dečiji kutak” i „Bolnica za medvediće”, gde deca mogu da donesu omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i razbiju strah od „belih mantila”, kao i „Apoteka i laboratorija za medvediće” koju će voditi studenti farmacije.

Više informacija o manifestaciji na sajtu: www.festivalzdravlja.com