Predstava Gospođica Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića, trenutno najdugotrajnija predstava na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta, premijerno je izvedena 26. aprila 2013. godine na Sceni „Ljuba Tadić“. U aprilu ove godine navršilo se tačno deset godina od njenog prvog izvođenja.

Gorčin Stojanović je režirao predstavu prema dramatizaciji Marka Foteza iz 1962. godine, kada je Andrić bio predsednik Umetničkog saveta JDP-a. U premijernoj podeli su bili Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić. Dramaturg je Miloš Krečković, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Lana Cvijanović a koreograf Miloš Paunović.

Povezana vest:  Svečano otvorena izložba „HENRI MUR – GRAFIČAR" u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu

Predstava Gospođica je učestvovala na „Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije” u Tivtu, gostovala je na sceni Zagrebačkog kazališta mladih u okviru ciklusa „Evropsko pozorište u ZKM-u”, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu…

Podeljena, kao i Andrićev roman, na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave odigrava se u decenijama velikih potresa i promena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog veka, te u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva. U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja. Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno s mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se obrela, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet i tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.

Povezana vest:  Laguna vam predstavlja parodiju na vampirski žanr - Nemrtva i neudata

Poslednje izvođenje u ovoj sezoni zakazano je za 24. maj. Predstava će biti izvedena sa engleskim titlom.

Foto: Nenad Petrović