Goran Petrović dobitnik je nagrade Narodne biblioteke Srbije „Vladan Desnica“ za najbolji roman 2022. godine za roman „Ikonostas“. Nagrada je Petroviću uručena 21. juna, na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu.
Prisutnima su se obratili upravnik Narodne biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo, državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, i predsednik žirija, akademik Dušan Kovačević.

Ovo je jedina književna nagrada u Srbiji koju pisci dodeljuju piscima. U žiriju je devet pisaca, predsednik je Dušan Kovačević, a članovi Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe VISIONERSKI TRANSPORT u četvrtak, 14. aprila

U užem izboru za Nagradu bili su i romani „Papir“ Gorana Petrovića, „Kad đavoli polete“ Vladimira Kecmanovića, „Lakonogi dan“ Jelene Lengold i „Koljka i Sašenjka“ Uglješe Šajtinca.

U obrazloženju predsednika žirija Dušana Kovačevića stoji da je „ove godine, kao i prošle, na konkurs za Nagradu pristiglo pregršt dobrih knjiga mlađih i starijih pisaca, sa jednim neobičnim događajem – jedan pisac je u najužoj konkurenciji bio suparnik samom sebi. Ne znam da li se to još negde desilo. Roman ‘Ikonostas’ sam pročitao kao novi rukopis u ispisivanju naše srednjovekovne istorije koja je sačuvana u legendama, mitskim pričama i sećanjima koja su tekla do današnjih dana kao reka ponornica. Uz meni drago alegorijsko kazivanje, posebnu pažnju mi je privukla i obradovala me je upotreba biranih reči koje sam nekad davno i sâm izgovarao i voleo, ali ih nisam dugo izgovorio ili čuo. Knjiga je zbir dobro, neobično i darovito ispisanih priča koje se čitaju više puta.“

Povezana vest:  Predstavljen „Književni vodič kroz Beograd"

Obraćajući se prisutnima zahvalnicom u vidu svojevrsnog putopisa kroz književnost „Gore i dole“, Goran Petrović je rekao: „I čitao sam priče Vladana Desnice. Podsećao sam se… Kakav jezik! Kakva poređenja! Kakav osećaj opažanja! Kakve slike! Kakva prodornost! Kakav bol! I samim tim: kakav lek! Jer ako ne umemo da opišemo bol, šta nas i kako boli, možemo li da očekujemo da koristimo pravi lek, da budemo izlečeni? Književnost i tome služi.“

Povezana vest:  "Čudesni Spajdermen" i strip i film za praznike
Nagrada „Vladan Desnica“ ustanovljena je u Narodnoj biblioteci Srbije 2022. godine, kada je i dodeljena prvi put za najbolji roman iz 2021. godine Dejanu Aleksiću, za roman „Petlja“, u izdanju Lagune. Nagradu čini i novčani deo u vrednosti od 12.000 evra.
Foto: Laguna